Mas, a González: "Per donar lliçons de democràcia als catalans s'ha de tenir molta audàcia"

El president català respon a l'expresident espanyol i afirma que el PP i el PSOE "comparteixen discurs i estratègia envers Catalunya"

Artur Mas, durant la presentació del programa de Junts pel Sí, amb Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquest dissabte.

Artur Mas, durant la presentació del programa de Junts pel Sí, amb Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquest dissabte. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Artur Mas, afirma que "per donar lliçons de democràcia als catalans cal tenir molta audàcia", i denuncia que evocar el pitjor que ha sacsejat Europa equiparant "sobiranisme a nazisme" és una provocació que indica el grau a què s'ha arribat.

En una nova missiva titulada 'Als espanyols' publicada a 'El País', Mas respon a la carta de l'expresident del Govern Felipe GonzálezFelipe González al mateix rotatiu. Mas hi assegura que "Catalunya ha estimat Espanya i la segueix estimant. Catalunya ha estimat la solidaritat i la fraternitat amb Espanya i amb Europa. I en el cas d'Espanya ho ha fet malgrat l'absència de reciprocitat".

La carta del president Mas també està firmada per Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals i Oriol Junqueras, números 1, 2, 3 i 5 de la llista de Junts pel Sí a Barcelona; Lluís Llach, cap de la llista a Girona; Germà Bel, número u per Tarragona, i Josep Maria Forné, que encapçala la candidatura a Lleida.

Pel màxim mandatari català, el més preocupant és que els principals partits espanyols (PP i PSOE) "comparteixen discurs i estratègia envers Catalunya". "La mateixa recepta, la de sempre, sense embuts", assenyala.

El líder català explica a la carta que es tracta de decidir la relació de Catalunya amb la resta d'Espanya "perquè amb Espanya no només ens hi uneix la història i el veïnatge, sinó també i especialment l'afecte i vincles familiars i íntims".

"En aquest nou país que volem es podrà viure com a espanyol sense cap problema", afegeix Mas, "mentre que ara és gairebé impossible ser català a l'Estat espanyol".

"NO HI HA MARXA ENRERE"

Artur Mas insisteix que la base de l'acord "és una relació entre iguals, el respecte mutu", i en aquest sentit es postula per a la trobada i l'entesa "disposats a col·laborar i a estrènyer tot tipus de llaços", però adverteix que ningú es confongui perquè "no hi ha marxa enrere, ni Tribunal Constitucional que coarti la democràcia, ni governs que esbiaixin la voluntat dels catalans".

Catalunya fa segles que busca un encaix amb la resta d'Espanya, assenyala Mas, i aquesta recerca "forma part de la nostra naturalesa política", però "quan un tribunal va posar una sentència per davant de les urnes, es van tancar totes les portes i es va ofendre la dignitat de les nostres institucions, la majoria dels catalans va creure que calia trobar-hi una solució".

Notícies relacionades

Segons Mas, el 27 de setembre es va de decidir "si volem forjar una Catalunya que regeixi el seu destí". "Així no es podia seguir", afirma el president de la Generalitat, "pel bé de tots", i entén que a Catalunya "ha brotat un anhel d'esperança" que ha plantejat el repte democràtic de construir un nou país "si és que aquest és el desig majoritari que expressa lliurement la ciutadania catalana".

"El problema no és Espanya, és l'Estat espanyol, que ens tracta com a súbdits. Som pobles germans però és impossible viure junts rebent insults, maltractaments i amenaces quan demanem democràcia i que es respecti la nostra dignitat", afirma.