Julián Muñoz toca fons

L'exalcalde reapareix en un judici demacrat i malalt i demana no assistir a totes les sessions perquè "no aguantaria"

Julián Muñoz assegura que “no podré aguantar tot el judici” a causa del seu deteriorat estat de salut. / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Molt prim i vestit amb un xandall negre, amb tremolors i dificultats per caminar, sentir i fins i tot parlar, qui havia sigut el totpoderós alcalde de Marbella Julián Muñoz ha reaparegut aquest dimecres en un judici després de conèixer-se que se li denegava el tercer grau penitenciari perquè encara que malalt la justícia no considera que el seu estat sigui terminal.

Després de la petició de la seva defensa, el tribunal l'ha eximit d'haver d'assistir a totes les sessions del procés, unes 24, després que Muñoz hagi arribat a assegurar a la sala que “no aguantaria” el tràfec del furgó policial tants dies. 

L'exalcalde de Marbella s'enfronta a una pena d'onze anys de presó pel denominat 'cas Fergocom', que el fa seure al banc dels acusats amb l'advocat i expresident del Sevilla FC José María del Nido i deu persones més per les irregularitats en adjudicacions d'obra durant la seva etapa al consistori. Entre els acusats hi ha diversos exregidors del gilisme i un exinterventor de l'ajuntament, als quals s'acusa de frau en la contractació, malversació de cabals públics, falsedat en document oficial i prevaricació administrativa. 

Però sens dubte, les càmeres estaven posades en Muñoz, després que l'Audiència de Màlaga considerés que el seu estat de salut és greu però no terminal, com assegura la seva defensa, que va sol·licitar el tercer grau per motius humanitaris. L'exalcalde és a la presó des de l'any 2013, així que es va fer pública la seva condemna a set anys de presó pel denominat 'cas Blanqueig', que el va enjudiciar juntament amb les seves exparelles Maite ZaldivaIsabel Pantoja.

Mentre que totes dues van recórrer a totes les argúcies processals per endarrerir el seu empresonament, Muñoz no va arribar a abandonar el palau de Justícia davant el risc de fuga, perquè ja llavors tenia pendent la sentència del 'cas Malaia' -on li va ser imposada una pena de dos anys- i havia sigut condemnat a set anys més de presó pel 'cas Minutes'. Poc després li va ser denegat l'indult.

DETERIORAT ESTAT DE SALUT 

Notícies relacionades

Des d'aleshores, el seu estat ha empitjorat greument, i ha provocat que hagi hagut d'ingressar a l'hospital fins a una trentena de vegades. Segons la resolució que li denegava el tercer grau, l'última esperança a què s'aferrava per intentar refer-se, rep tractament per diverses malalties, com una  cardiopatia isquèmicaartrosi vertebralhipertensió i diabetis.

“Si vol vinc (a totes les sessions) però no podré aguantar físicament”, ha asseverat avui al jutge. No obstant, els forenses adverteixen que les seves condicions mentals segueixen intactes, i per això l'Audiència entén que, si quedés en semillibertat, podria tornar a delinquir a l'intentar aflorar el patrimoni que suposadament manté ocult.