POLÈMICA JUDICIAL

Els fiscals progressistes critiquen l'excedència de Torres-Dulce per exercir d'advocat

La UPF considera que la decisió de l'exfiscal general és "censurable" ja que té coneixement de les investigacions en curs

Eduardo Torres-Dulce, en una imatge d’arxiu.

Eduardo Torres-Dulce, en una imatge d’arxiu. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

La Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha criticat que el Govern hagi concedit una excedència a l'exfiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce per integrar-se en un despatx, ja que veu "censurable" i "preocupant" que exerceixi l'advocacia tenint un ampli coneixement d'investigacions en curs. El BOE va publicar dilluns l'acceptació per part del Ministeri de Justícia de l'excedència voluntària per interès particular que va demanar Torres-Dulce i que té efecte a partir d'aquest dimarts.

Segons la UPF, Torres-Dulce va demanar aquesta excedència amb l'interès d'"augmentar les files d'un conegut despatx d'advocats", i això "esquiva" la llei pel que fa a la incompatibilitat de dos anys imposada als alts càrrecs de l'Administració per prestar serveis en entitats privades.

Notícies relacionades

L'associació considera "seriosament preocupant" aquesta situació, ja que "el coneixement que té un fiscal general de l'Estat sobre investigacions en curs pròpies o ja judicialitzades ha de resultar absolutament incompatible amb l'exercici immediatament posterior de la professió de lletrat".

"Avui no és un bon dia per a la justícia ni per a la transparència que la ciutadania reclama de les decisions governamentals a Espanya", afirmen els fiscals. Per a la UPF, aquesta excedència és fruit d'un "tripijoc" entre el Govern i Torres-Dulce després del seu abandonament del càrrec de fiscal general el desembre del 2014.