Arriba el dia de convocar

Mas firmarà avui el decret pel qual queden fixades les eleccions per al 27-S Serà un text sense referències al caràcter plebiscitari de la cita per evitar un recurs del Govern central

El coordinador general de Convergència, Josep Rull, desafia els candidats del ’no’ a convèncer els catalans i que s’oblidin de la por i les amenaces. / ACN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / NEUS TOMÀS / BARCELONA

Si no hi ha sorpreses d'última hora, elpresident Artur Mas firmarà avui el decret pel qual quedaran convocades les eleccions del 27 de setembre. Fonts de la Generalitat sostenen que serà un text sense sorpreses, sense referències al caràcter plebiscitari que Convergència vol donar a aquesta cita electoral. Aquesta és, a més, la manera d'evitar qualsevol mena d'impugnació o recurs per part del Govern central.

Així, el decret, breu, fixarà la data, la durada de la campanya electoral -que començarà amb la Diada- i l'elecció de 85 diputats per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona. Tot i estar emmarcades en el procés sobiranista, aquestes eleccions es regiran novament per l'actual Estatut d'Autonomia i per una llei estatal, de caràcter orgànic, la del règim electoral general, aprovada ja fa 30 anys. El motiu no és cap més que, una legislatura més, els diferents partits han sigut incapaços d'arribar a un acord per aprovar una llei electoral pròpia.

És per això que també les quatre circumscripcions són coincidents amb la delimitació de l'Estat en províncies, i els diputats que s'elegiran, corresponen a l'Estatut del 1979. Una disposició transitòria de l'actual Estatut del 2008 manté vigent aquesta delimitació.

En principi no està previst cap gran acte especial per part del Govern català per a la firma de la convocatòria electoral. Serà demà, dimarts, quan Mas compareixerà després de la reunió del Consell Executiu per fer balanç i analitzar les perspectives electorals. El tret de sortida preelectoral, amb tot, quedarà interromput durant les primeres setmanes d'aquest mes, pel parèntesi vacacional en què el president s'agafarà uns dies de descans. La política catalana entrarà de ple en la turbulència l'última setmana d'agost.

El pacte amb ERC

La data escollida, el 27 de setembre, respon a un acord in extremis assolit per Mas amb el seu soci parlamentari durant aquesta legislatura, ERC. Una legislatura que s'ha escurçat -com va passar amb l'anterior- i haurà durat dos anys i mig. Al gener, els republicans van accedir a aprovar els pressupostos d'aquest any del Govern a canvi que el president de la Generalitat posés data als comicis. ERC i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) havien reclamat celebrar-les poc després del 9 de novembre, però CiU no va cedir a la pressió i Mas va condicionar en tot moment l'avançament electoral al fet que els partits favorables a la independència concorreguessin junts, per transformar la convocatòria en plebiscit.

La data del 27 de setembre suposa iniciar la campanya electoral durant la Diada i és, a més, el dia en què el 2014 Mas va convocar formalment la consulta sobiranista, transformada en procés participatiu després de la impugnació del Govern del PP davant el Tribunal Constitucional.

La brega diària

Notícies relacionades

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar aquest diumenge que el reconeixement internacional de Catalunya com un Estat propi depèn que la llista unitària aconsegueixi «una majoria àmplia i sòlida», perquè «Europa sempre estarà al costat de la democràcia». O sigui, CDC segueix sense concretar que la victòria hagi de ser en escons però també en vots, com va exigir dissabte la CUP, que, segons la majoria de sondejos, pot acabar tenint la clau de la governabilitat.

Per la seva banda, Duran va insistir, en un apunt al seu blog, que «Unió no renunciarà al senyperquè «és molt més important no perdre per molts anys que guanyar aparentment i per poc temps».