ELS NEGOCIS DEL FILL DE L'EXPRESIDENT

Les factures de Pujol Ferrusola a Isolux eren "falses", segons el jutge

El jutge rebutja l'arxivament del cas sol·licitat pel president del grup empresarial

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge José de la Mata sosté que les factures girades per les empreses de Jordi Pujol Ferrusola al grup Isolux emeses el 2007 per un import d'1,2 milions d'euros són "falses". A més, el togat detalla un acord entre el president d'aquest grup, Luis Delso, amb Pujol fill perquè aquest s'incorporés a un negoci a Mèxic "amb l'únic objectiu que després li compressin la seva part amb immenses plusvàlues".

Aquestes afirmacions es recullen en una sentència en què el magistrat rebutja -com va fer aquest dilluns amb el conseller de la constructora Copisa- arxivar aquest cas com li ha demanat Delso. En la resolució assegura que el president del grup Isolux i el fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol van mantenir "un vincle d'afinitat personal". I que el 2006 Pujol Ferrusola va entrar en un negoci mexicà consistent en la urbanització i posterior construcció d'una zona turística a Mèxic, al predi conegut com a Mar Azul.

Després, Isolux va comprar la part del negoci de Pujol fill "deixant un profit net" per a ell de gairebé 14 milions d'euros. Prèviament, el jutjat ha pogut comprovar que abans de formalitzar aquest contracte, tots dos es van reunir a Madrid i que "l'origen de les aportacions" a aquesta operació "és opac".

ACORDS AL GABON

Així mateix, Isolux no ha pogut justificar altres pagaments a una de les empreses de Pujol Ferrusola que pugen a gairebé dos milions d'euros i que no estarien associades al negoci de Mèxic. La relació entre Pujol fill i Delso es remunta al 2000 després d'un negoci a Gabon en relació amb la instal·lació d'una línia de distribució elèctrica en què va participar la societat Ibasesa Cat, de la qual figura com a únic soci Jordi Puig, germà del conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig.

Notícies relacionades

Isolux va emetre quatre factures per aquest negoci a Pujol Ferrusola per un import de 652.000 euros, encara que no hi consta cap intervenció de les empreses de Pujol fill. A més, el jutge assenyala que tampoc existeix una relació de Pujol Ferrosa amb Ibedesa. El magistrat també revela que Isolux "no ha sigut capaç de presentar cap document que donés fe als treballs" que va portar a terme Pujol fill quan aquest grup va resultar adjudicatari de la construcció de l'autopista Saltillo-Monterey, de 190 milions d'euros.

Aquest empresari va declarar el mes de novembre passat amb 11 persones més. En aquestes compareixences, els empresaris van defensar les tasques d'assessoria que, segons la seva versió, els va realitzar Pujol fill, encara que en la majoria dels casos no van poder aportar documents que certifiquessin aquesta relació laboral.