novetats d'una trama de corrupció

Pujol Júnior va cobrar comissions a empresaris afins, segons el jutge

De la Mata manté imputat el conseller de Copisa per blanqueig i delicte fiscal

El togat nega que el fill de l'expresident efectués tasques reals d'intermediació

Jordi Pujol Ferrusola, en la comissió d’investigació del Parlament.

Jordi Pujol Ferrusola, en la comissió d’investigació del Parlament. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Anar a buscar llana i tornar-ne esquilat. Aquest vell refrany se'l pot aplicar el conseller delegat de Copisa, Xavier Tauler, que va demanar al febrer l'arxivament del procés en què està immers per haver sigut un dels empresaris que presumptament va pagar comissions a Jordi Pujol Ferrusola. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata s'ha oposat a aquesta sol·licitud en una resolució en què afirma que el primogènit de l'expresident Pujol va obtenir el 2004 «un patrimoni no irrellevant» de «pagaments multimilionaris» d'aquesta empresa en concepte de comissions i «pagaments il·legals».

Tauler va declarar com a imputat el 12 de novembre juntament amb altres empresaris per explicar els serveis que havia realitzat per a ells Pujol Júnior. El conseller de Copisa afirma en el seu escrit que l'origen de l'emissió de factures de les empreses de Pujol a aquesta societat entre els anys 2005 i 2009 es troba en la seva intermediació «en una sèrie d'operacions mercantils dutes a terme en l'àmbit exclusivament privat».

Així mateix, va aclarir al jutge que el seu grup manté relacions comercials amb les empreses de Pujol fill des del 2005, quan el primogènit de l'expresident va contactar amb Tauler per oferir-li «una sèrie d'oportunitats de negoci en diferents àmbits, més de 40, algunes d'elles a Centreamèrica i l'Àfrica, de les quals només van fructificar nou».

SENSE DOCUMENTS / El conseller de la constructora va explicar que Pujol Ferrusola els va facilitar «informació adequada sobre possibles operacions i les dades de les persones de contacte». El jutge desmunta, però, aquesta versió perquè «no hi ha documentació de cap de les gestions d'intermediació» efectuades pel fill de l'expresident.

Tauler també manifesta que  Jor-di Pujol Ferrusola li facilitava la informació quan tots dos coincidien en esmorzars o caps de setmana i els honoraris es pactaven verbalment, «només n'hi ha les factures lliurades» per Pujol Júnior, que eren abonades pel grup Copisa. Aquests pagaments eren d'entre l'1% i el 3% de la suma de l'operació (en alguns casos per sobre del milió d'euros) .

El magistrat recull algunes operacions, com una que es va portar a terme a l'Hospitalet de Llobregat en la qual la intermediària Laura Cutillas «va negar enèrgicament» que Pujol hagués fet de mitjancer en l'operació. «I menys encara» Ramon Gironès (sogre de Pujol Ferrusola), que va exigir una comissió del 3% «per a ell mateix».

Notícies relacionades

ELS PAGAMENTS / Per aquests motius, el togat assenyala que els serveis d'intermediació «no van existir», sinó que s'encobrien «comissions, en aquest cas del grup Copisa», o «pagaments il·legals» en contraprestació «a gestions portades a terme per beneficiar aquelles empreses».

I acusa Tauler d'haver pogut contribuir «a l'enriquiment mitjançant conductes constitutives dels delictes de blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat en document mercantil». La UDEF ha establert que les aportacions del grup Copisa a les empreses de Jordi Pujol Ferrusola van arribar a 3,59 milions d'euros entre el 2005 i el 2009.