EL DILEMA NACIONALISTA

Així seria el divorci de CiU

Els estatuts de la federació preveuen que les seves sigles no les podrien assumir ni CDC ni Unió en cas de dissolució

Josep Antoni Duran Lleida diposita el seu vot a la seu d’Unió del carrer de Nàpols.

Josep Antoni Duran Lleida diposita el seu vot a la seu d’Unió del carrer de Nàpols. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / BARCELONA

Si l'ultimàtum de CDC a Unió CDCUnió deriva en la fractura de CiU, els dos partits que ara la integren tenen marcat en els estatuts de la federació el camí a seguir en aquest procés. Un dels punts estableix que, si la federació nacionalista es dissolgués "per qualsevol causa", cap de les dues forces que la componen podrà utilitzar el nom Convergència i Unió ni les sigles CiU, ni "per si mateixos" ni "amb altres partits polítics".

L'apartat dels estatuts de CiU que porta el títol 'De la coalició, federació i dissolució' apunta, en l'article 68, que el cas de ruptura es donaria "per l'acord vàlidament adoptat dels seus membres, per la declaració explícita d'un dels seus membres fundadors i per les altres causes que preveu la llei".

Després de la consulta interna d'Unió de diumenge passat sobre el procés, Convergència va instar aquest dilluns el seu soci a assumir el full de ruta independentista (pactat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes) o a liquidar la federació. La posició allunyada de l'independentisme del líder democristià, Josep Antoni Duran Lleidas'havia imposat, encara que amb un resultat ajustat, a la dels crítics.

UNA "COMISSIÓ LIQUIDADORA"

Notícies relacionades

Si, com es preveu, Unió no accepta les exigències de Convergència, i això portés a la fractura entre els dos socis, la Comissió Executiva Nacional (CEN) nomenaria llavors una "comissió liquidadora paritària", integrada per quatre membres, que s'encarregaria, sostenen els estatuts, "de totes les operacions materials i econòmiques que comporta la liquidació". La comissió treballarà en aquest cas amb un calendari prèviament fixat i "rendirà comptes de la seva actuació a la CEN", apunten els estatuts.

Duran ha convocat aquest dimecres una reunió del comitè de govern d'Unió per decidir sobre l'ultimàtum llançat per CDC.