EL DILEMA NACIONALISTA

La crisi de CiU, al minut

Les pròximes hores seran decisives per al futur de la federació i dels tres consellers democristians al Govern

Josep Antoni Duran Lleida i Artur Mas.

Josep Antoni Duran Lleida i Artur Mas.

2
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / RAFA JULVE / BARCELONA

13.25 hores: Finalitza la reunió dels crítics d'Unió amb les entitats sobiranistes. Castellà afirma que la trobada ha sigut "molt satisfactòria" i que portaran la seva proposta al comitè de govern. Les entitats acceptaran canvis al full de ruta sempre que UDC digui 'sí' a la independència.

12.30 hores: Presidència de la Generalitat apunta que CDC i Unió han mantingut reunions per separat en diferents despatxos del Parlament i que no hi ha hagut reunió dels socis de la federació.

12.20 hores: En funció del que s'acordi a la reunió del comitè de govern d'Unió, CDC podria convocar una executiva per a aquest mateix dimecres a la tarda.

12.18 hores¿Com es repartirien els socis de CiU les subvencions? Els dos partits de la federació no tenen patrimoni conjunt. Cada partit té les seves pròpies seus. Per tant, en patrimoni no hi ha res a repartir. ¿I què passa amb els diners? Més aviat s'hauria de dir què passa amb els deutes.

12.15 hores¿Què farà CiU als ajuntaments i les diputacions? L'acta de regidor és personal; una altra cosa és el repartiment de poder en les diputacions i els consells comarcals

12.05 hores: Mas torna al ple mentre els membres d'Unió segueixen reunits al despatx del president al Parlament. Homs també abandona la reunió.

11.48 hores: El president de la Generalitat, Artur Mas, està reunit amb el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, al despatx del cap del Govern, al Parlament. També hi són presents el portaveu de l'Executiu català, Francesc Homs, i el vicesecretari general d'Unió, Antoni Font. La reunió té lloc durant un recés del ple monogràfic sobre sanitat al Parlament.

11.05 hores: El sector crític d'Unió, encapçalat per Antoni Castellàes reuneix aquest dimecres al matí amb les entitats sobiranistes (ANCÒmnium Cultural AMI), abans de la reunió de l'executiva d'Unió. Hi participaran, a més de Castellà, els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez; d'Òmnium, Muriel Casals, i de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal.

11.05 hores: El sector crític d'Unió, encapçalat per Antoni Castellà, es reuneix aquest dimecres al matí amb les entitats sobiranistes (ANCÒmnium Cultural AMI), abans de la reunió de l'executiva d'Unió.

11.00 hores: Un grup de militants d'Unió de Joves fa públic un comunicat en què es desmarca de la posició del president de l'agrupació, Oriol Gil, que va votar 'sí' a la consulta interna democristiana de diumenge passat. Unió de Joves per la Independència afirma que continuarà "treballant amb rigor i insistències perquè Unió de Joves, així com UDC, assumeixin treballar sense treva per la independència de Catalunya".

La reunió del comitè de govern d'UnióUnió convocada per a aquest dimecres a les 14.00 hores, en què previsiblement els democristians rebutjaran l'ultimàtum de CDC, podria desembocar en la fractura de CiU. La dissolució donaria l'estocada final a una federació que s'ha vist sumida en constants crisis els últims temps.

Notícies relacionades

Diversos dirigents d'UDC ja entreveuen la ruptura després de la consulta interna del partit sobre el procés sobiranista en què es van imposar, encara que per la mínima, les tesis del líder, Josep Antoni Duran Lleida, allunyades de la independència. Convergència va llançar llavors l'ultimàtum en què instava Unió a assumir el full de ruta independentista (pactat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes) o a trencar la federació i no concórrer junts a les eleccions anunciades per al 27 de setembre, que Convergència concep com a plebiscitàries.

Les pròximes hores seran, doncs, decisives, tant per al futur de la federació com per al del Govern, ja que hi ha tres consellers democristians: Ramon Espadaler (Interior), Joana Ortega (vicepresidència i Governació) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura).