POLÈMICA A LA xarxa SOCIAL

Un regidor d'Ahora Madrid es burla dels jueus a través de Twitter

Guillermo Zapata va escriure diversos tuits el 2011 i el 2014 en què també va fer acudits sobre ETA i Irene Villa

El regidor madrileny reitera les seves disculpes i al·lega que els missatges estan "descontextualitzats"

El tuit que Guillermo Zapata va publicar el 2011.

El tuit que Guillermo Zapata va publicar el 2011.

2
Es llegeix en minuts

"¿Com posaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer". Aquest tuit de l'any 2011 que va escriure Guillermo Zapata, regidor d'Ahora Podemos a l'Ajuntament de Madrid, ha causat una forta polèmica a les xarxes socials, des de les quals s'ha qualificat d'"antisemita" el futur responsable de l'àrea de Cultura i Esports i que ha portat polítics i ciutadans a demanar la seva dimissió

Aquest diumenge, Zapata ha reiterat les seves disculpes pels polèmics missatges, si bé al·lega que estan "descontextualitzats" i que eren fruit d'unes reflexions sobre "allò que es pot i no es pot dir a les xarxes socials i a fora".

El juny del 2014, Zapata també va inserir tuits al·lusius a ETA ("es confirma que ETA a més de criminal era idiota, amb la quantitat de simpatitzants i aliats que tenia no va ser capaç de prendre el poder", va publicar l'ara regidor) i el 2011 va fer acudits amb les víctimes del terrorisme: "Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis".

El regidor d'Ahora Podemos va sortir al pas de la polèmica demanant disculpes i argumentant que ell no és "en absolut antisemita" sinó un defensor de la cultura jueva. Arran de la polèmica, Zapata va tancar el seu compte de Twitter, que ha reobert aquest diumenge donant "Gràcies a tots pels vostres ànims i suport".

AMANT DE L'HUMOR NEGRE I CRUEL

"Sempre m'ha agradat l'humor negre i cruel. Ho considero una expressió sana per riure'ns dels horrors que fem els éssers humans", va indicar Zapata per excusar-se de les seves insercions a la xarxa social que, segons va dir, han tingut especial repercussió perquè havien sigut escrites per "un representant públic" i no "per una persona anònima". 

La manera com el regidor es va expressar en les disculpes van desencadenar encara més polèmica a la xarxa. Al llarg d'aquest dissabte, els "acudits" de Guillermo Zapata van provocar una allau de reaccions a Twitter, fins al punt que el 'hashtag' "#Zapatadimissió" es va convertir gairebé immediatament en 'trending topic' (tendència) fins a la matinada d'aquest diumenge.

Esperanza Aguirre (PP) i Antonio Miguel Carmona (PSOE) estan entre els polítics que van utilitzar aquesta etiqueta per reclamar la dimissió de Zapata. Així, l'acabada de nomenar regidora i portaveu popular a l'Ajuntament va exigir a la nova alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, la "immediata dimissió" del seu company de files "per injuriar els jueus, les nenes d'Alcàsser i Irene Villa" i li ha advertit que si no retira l'acta a Zapata "serà còmplice de les seves barbaritats".

El portaveu socialista al Consistori, per la seva part, va reclamar una "explicació immediata" a la Junta de Govern de l'Ajuntament, presidit per Carmena, per l'"actitud racista" de Zapata i va recordar que Madrid és una "ciutat en què s'ha de declarar la tolerància zero amb la xenofòbia".

MONEDERO DEFENSA EL REGIDOR

Notícies relacionades

Els @judeosocialistas, també a través de Twitter, es van declarar "molt consternats" pels comentaris de Zapata i davant la idea, segons han publicat a la xarxa, "que ens pugui governar un individu amb un tarannà tan insensible i antisemita".

Des de Podem, el que va ser dirigent del partit, Juan Carlos Monedero, va afirmar en el programa ‘La Sexta Noche’ que Zapata "no és ni de lluny" antisemita i ha criticat els que treuen "fora de context" uns "comentaris desafortunats" realitzats fa anys per Zapata i els que li demanen que pagui "un preu polític" per això.

Temes:

Twitter Jueus