PSOE, PP i Ciutadans demanen la destitució del regidor Zapata

Intolerant, racista, antisemita i cruel són alguns dels qualificatius amb què es refereixen al regidor

Manuela Carmena comença el seu mandat com a alcaldessa de Madrid amb una polèmica per uns tuits del seu regidor Guillermo Zapata. / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Els tuits de Guillermo Zapata, regidor d'Ahora Madrid, en què feia burla dels jueus i de les víctimes del terrorismeburla dels jueus i de les víctimes del terrorisme han desencadenat una onada de desqualificacions dels seus adversaris polítics al consistori. El PSOE, el PP i Ciutadans han coincidit a demanar que l'alcaldessa madrilenya, Manuela Carmenadestitueixi el regidor responsable de l'Àrea de Cultura i Esports de l'ajuntament, constituït ahir, dissabte.

Mar Espinar, regidor socialista a l'ajuntament madrileny, ha demanat a l'alcaldessa Carmena que destitueixi el regidor de Cultura i Esports arran dels tuits que va publicar el 2011, perquè "no es pot tolerar una actitud racista a la Villa de Madrid". Antonio Miguel Carmona, portaveu del PSOE a l'Ajuntament de Madrid, va exigir ahir, dissabte, una "explicació immediata" a la Junta de Govern del Consistori, però no va demanar la destitució del regidor d'Ahora Madrid.

En un comunicat, Espinar ha titllat d'"insuficients" les disculpes de Zapata a Twitter i ha sol·licitat "explicacions immediates" a Manuela Carmena, així com el cessament de les seves funcions del regidor responsable de Cultura. "Madrid s'ha de declarar com a ciutat de tolerància zero amb el racisme, l'antisemitisme i l'homofòbia", ha subratllat Espinar.

"En aquest sentit, els socialistes creuen que l'Ajuntament de Madrid ahir va començar un nou camí que ha d'estar marcat per la concòrdia, el respecte a tots els ciutadans i la transparència. Per tot plegat, creuen important començar donant exemple i respondre públicament als milers de madrilenys que han mostrat la seva preocupació davant aquest assumpte les últimes hores", indica el comunicat socialista, recordant el "deure d'adoptar una actitud exemplaritzant en l'exercici de tot càrrec públic".

EL PP TAMBÉ EN DEMANA LA DESTITUCIÓ

El grup municipal popular també ha exigit a l'alcaldessa Carmena la destitució de Zapata. "No hi ha perdó ni explicació que valgui", afirma el regidor popular Íñigo Henríquez de Luna, sobre els comentaris del regidor, que "denoten la categoria moral d'un personatge radical, sectari i cruel".

"Personatges així no ens representen ni ens poden representar. Madrid és una ciutat oberta, tolerant i cosmopolita que no s'ho mereix", sosté Henríquez de Luna, que insisteix que una persona així no pot ser responsable de l'Àrea de Cultura i Esports de l'Ajuntament. Per això exigeix a Carmena que el destitueixi "de seguida" i que li demani que renunciï a la seva acta de regidor.

El regidor popular carrega així mateix contra el portaveu socialista al Consistori, Antonio Miguel Carmona, perquè el seu partit va pactar amb Ahora Madrid perquè Carmena fos elegida alcaldessa. "El senyor Carmona, ¿quines explicacions necessita? ¿Aquest és el canvi que Madrid necessita?", li pregunta.

"ACTITUD INADMISSIBLE", SEGONS CIUTADANS

Notícies relacionades

Begoña Villacís, líder de Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid, ha anunciat aquest diumenge que demanarà a Carmena "que destitueixi del seu càrrec" Zapata pels seus tuits, que qualifica "de caràcter racista".

"No és tolerable aquesta mena d'actituds en un representant públic", afirma en un comunicat en què afegeix: "Si no són permissibles fora de l'ajuntament comentaris intolerants, racistes o que denotin odi, encara molt menys dins del Consistori”.