El TC declara inconstitucionals els preparatius del 9-N

L'alt tribunal considera que la Generalitat no tenia competència per convocar una consulta que pretenia "establir les bases d'una nova relació" amb l'Estat

Un noi participa en la consulta sobiranista del 9 de novembre, a Barcelona.

Un noi participa en la consulta sobiranista del 9 de novembre, a Barcelona. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals els actes portats a terme per la Generalitat que van permetre la celebració del procés participatiu del 9-N. Els magistrats admeten que aquesta decisió arriba tard perquè la consulta es va portar a terme, ja que l'alt tribunal es va limitar a suspendre aquests actes el 4 de novembre, però va renunciar a examinar el fons de l'assumpte.

L'alt tribunal afirma que la Generalitat "no pot convocar" aquest procés participatiu perquè "desborda l'àmbit de les seves competències", ja que pretenia "establir les bases d'una nova relació entre les comunitats autònomes i l'Estat en el seu conjunt".

Notícies relacionades

Així mateix, l'alt tribunal retreu al Govern que no hagi acatat la suspensió que aquests jutges van decretar contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-Nllei de consultesdecret de convocatòria . Per això, declara inconstitucionals tots els actes preparatoris portats a terme per la Generalitat perquè es pogués celebrar la consulta. I sosté que el Govern de Mariano Rajoy s'ha de sentir "satisfet" perquè s'ha atès el seu recurs.

La Fiscalia General de l'Estat va presentar una querella contra el president Artur Mas i les conselleres Joana Ortega Irene Rigau per haver promogut la consulta del 9-N, que ha sigut admesa a tràmit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.