El Constitucional ha suspès la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N

El Tribunal s'ha reunit a les 18.30 hores per admetre a tràmit els recursos del Govern

L’advocada General de l’Estat, Marta Silva, després de presentar el recurs contra la llei de consultes catalana aquest migdia al Tribunal Constitucional

L’advocada General de l’Estat, Marta Silva, després de presentar el recurs contra la llei de consultes catalana aquest migdia al Tribunal Constitucional / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El Tribunal Constitucional ha suspès aquest vespre la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N, després de ser aprovats al Consell de Ministres extraordinari celebrat a la Moncloa els decrets pertinents, segons han confirmat fonts jurídiques.

Els recursos del Govern han estat registrats per un funcionari de l'alt tribunal i remesos a la secretaria del ple que havia de designar un magistrat ponent encarregat de redactar la sentència. En el debat sobre la suspensió de les normes discutides, que estava previst que durés només uns minuts, els 12 jutges hauran comprovat que reuneixen les exigència legals, és a dir, que han estat autoritzats pel Consell de Ministres, i que estan acompanyats pel dictamen que ahir va emetre el Consell d'Estat abans de firmar la suspensió.

Notícies relacionades

La suspensió de la norma és automàtica perquè així ho estableix la llei. Els jutges no tenen cap marge de maniobra per rebutjar la petició de l'Executiu. La suspensió tindrà caràcter retroactiu i començarà a executar-se des del moment en què es va publicar la llei al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'. Aquesta suspensió s'acorda en una providència que firmen els 12 jutges i és possible que s'hi expliqui a la Generalitat que no pot executar cap acte relacionat amb el 9-N. Habitualment, aquest tràmit es dicta en una providència en què només s'acorda la suspensió i es dóna termini a les parts perquè presentin al·legacions.

La suspensió serà comunicada immediatament a Artur Mas per via telemàtica i també se li notificarà per correu ordinari. A partir d'aquest moment el president de la Generalitat haurà d'acatar l'ordre del Tribunal Constitucional.