ELS PACTES POSTELECTORALS

Acord de les esquerres a València per designar els membres de la Mesa de les Corts

El PSPV presidirà la Cambra, que es constitueix aquest dijous, gràcies als vots de Compromís i Podem

El socialista Ximo Puig i la líder de Compromís, Mònica Oltra, aquest dijous abans de constituir-se les Corts Valencianes.

El socialista Ximo Puig i la líder de Compromís, Mònica Oltra, aquest dijous abans de constituir-se les Corts Valencianes. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

Malgrat la ruptura de les negociacions per a la formació de govern per part dels socialistes valencians, davant la falta d'acord --segons al·lega Ximo Puig-- amb Compromís sobre qui ha de presidir la Generalitat, les converses per arrencar la nova legislatura segueixen la seva marxa i, gràcies a un acord que s'ha concretat aquesta matinada, aquest dijous es constituiran les Corts. Segons el pacte forjat pel PSPV, Compromís i Podem, la presidència del Parlament valencià seria per a Francesc Colomer (PSPV) i una de les vicepresidències l'ocuparia Enric Morera (Compromís). La resta de càrrecs serien per a les altres forces amb representació parlamentària. Així, l'altra vicepresidència seria per a Ciutadans, i les secretaries, per a Podem i el PP.

La sessió constitutiva de les Corts valencianes començarà a partir de les 10.30 hores i està previst que la votació reflecteixi l'acord entre les forces d'esquerra, un acord que semblava llunyà ahir a la tarda quan va sorgir el rumor que els socialistes havien pactat amb Ciutadans la composició de la MesaMesa.

La votació de la investidura encara es podria postergar un parell de setmanes. Els grups tenen un màxim de 12 dies per presentar els seus candidats i la primera votació es farà entre tres i set dies a partir de la presentació dels candidats.

Notícies relacionades

Si finalment els socialistes decideixen prescindir de Compromís per formar govern, haurien de buscar el suport amb Ciutadans i l'abstenció del PP. No obstant, des de C's, que ja ha promès suport a Puig perquè no governi amb Compromís, han indicat a l'agència Servimedia que estan "a l'espera" dels esdeveniments. Per la seva part, el PP ha anunciat que no s'abstindrà i votarà en contra de la investidura de Puig si el PSPV no s'absté al seu torn en els ajuntaments per deixar que el PP governi als municipis en què ha sigut la llista més votada, començant per València capital, on en principi ja hi ha un acord entre PSPV, Compromís i Podem perquè sigui Joan Ribó (Compromís) l'alcalde. Si els socialistes respecten la preeminència del partit més votat als ajuntaments, el PP s'abstindria a les Corts, cosa que permetria la investidura de Puig si compta amb el suport de C's.

Al seu torn, fonts de Compromís han apuntat que les negociacions amb els socialistes s'han de mantenir després d'haver arribat a un acord programàtic dilluns, i que aquest partit s'ha compromès a un canvi progressista per sobre del càrrec que ocupi en el futur govern la seva líder, Mònica Oltra.