CONTACTES POSTELECTORALS

Aguirre, contra els "soviets" de Podem

La candidata del PP diu ara que recolzaria un "govern de concentració", incloent-hi Carmena, però sense admetre que es construeixin "soviets en els districtes"

El partit de Rajoy intentarà pactar en diversos territoris amb els socialistes, com ha intentat la 'lideressa' a Madrid, per evitar governs d'esquerra

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Esperanza Aguirre ara també donaria suport a "un govern de concentració" a l'Ajuntament de Madrid, incloent-hi Manuela Carmena, però "amb un programa recolzat per tots en què les propostes de construir soviets als districtes decaiguin". La presidenta del PP de Madrid ofereix aquesta alternativa a l'oferta que va fer aquest dimarts al PSOE i a Ciutadansun pacte en què Aguirre recolzi el socialista Antonio Miguel Carmona o Antonio Miguel Carmona Begoña Villacís (C's), que tots dos han rebutjat, per evitar que Carmena, d'Ahora Madrid (candidatura en la qual s'integra Podem) arribi al poder. "Descarto que em recolzin a mi --ha dit sobre aquesta possibilitat-- perquè jo sóc la que desemmascara Podem i això no agrada gaire".

La direcció del PP coneixia les intencions d'Aguirre d'oferir a Carmona els seus vots perquè aquest fos alcalde de Madrid amb la intenció d'evitar que Carmena arribi a l'ajuntament. Encara més, ho veu raonable i intentarà que els conservadors busquin el suport dels socialistes a més llocs per evitar governs d'esquerra.  

El PSOE ja ha deixat clara la seva intenció de no pactar enlloc amb el PP. De fet, Carmona va donar un "no rotund" a Aguirre i va dir que no pactaria mai amb ella. El PP ho sap, però vol que es visualitzi que el PSOE prefereix pactar amb l'extrema esquerra.

Adobant el terreny a aquesta maniobra, Mariano Rajoy no s'ha mostrat aquest dimecres gaire dur contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Tots dos han mantingut un debat de guant blanc.

LES ACUSACIONS CONTRA PODEM

El que no comparteix tothom al PP és la duresa amb què Aguirre va tractar dimarts Podem i, durant la campanya, la seva candidata, fet que l'ha convertit en una icona de l'esquerra. De fet, aquest dimecres, el ministre d'Exteriors, Juan Manuel García-Margallo, ha assegurat que, al contrari del que sosté la presidenta del PP de Madrid, Podem no és "un perill per a la democràcia". Altres, en canvi, sí que han recolzat les acusacions de la 'lideressa'.

CANVI D'OPINIÓ

Notícies relacionades

Després de reunir-se amb Villacís, Aguirre ha corregit aquest dimecres la seva proposta i ha llançat la del "govern de concentració" en el qual estigui inclòs també Ahora Madrid però amb "un programa recolzat per tots en què les propostes de construir soviets als districtes decaiguin". Aguirre ha reconegut, tot i així, que no s'ha llegit el programa de Podem, però ha afegit que "la senyora Villacís" sí que ho ha fet i li ha dit que algunes coses li produïen "verdadera preocupació".

En un missatge a Twitter, Ahora Madrid ha preguntat a Aguirre: "¿Ens pots dir a quina pàgina del nostre programa veus això dels soviets, sisplau? Per més que ho mirem no ho veiem". En un altre tuit, la candidatura insta la dirigent popular a llegir-se'l.