¿A qui voto com a alcalde?

Guia d'última hora per a indecisos: consulta les principals propostes, entrevistes i vídeos dels candidats a l'Ajuntament de Barcelona

Els alcaldables posen per a EL PERIÓDICO en la jornada de reflexió de les municipals. / JULIO CARBÓ / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

Els alcaldables posen per a EL PERIÓDICO en la jornada de reflexió de les municipals.
Alfred Bosch, candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, es passeja pel Poblenou amb un veí del barri i conversa amb ell.
Alberto Fernández Díaz, candidat del PPC a l’alcaldia de Barcelona, passeja per Gràcia amb una lectora d’EL PERIÓDICO i comparteix conversa amb ella sobre els seus projectes per a la ciutat.
Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, passeja per Sant Andreu i conversa amb una lectora d’EL PERIÓDICO sobre els seus plans per a la ciutat si és elegit alcalde.
Xavier Trias, candidat de CiU a l’alcaldia de Barcelona, passeja pel barri del Camp de l’Arpa amb un veí i conversa amb ell dies abans de les eleccions municipals.
Ada Colau i Núria Abad conversen al restaurant La Fíbula
Un dels espots electorals de CiU per a Barcelona.
Espot electoral de Ciutadans i Carina Mejías per a les Eleccions Municipals a Barcelona.
El vídeo de campanya de la CUP.
Alfred Bosch i l’hora de ’parlar clar’.
Jaume Collboni presenta en 40 segons un vídeo electoral en què demana el vot per ser el pròxim alcalde de Barcelona.
Vídeo promocional del Partit Popular a Barcelona.
La candidata a l’alcaldia de Barcelona Ada Colau canta una rumba.
Esmorzar Primera Plana amb Jaume Collboni, candidat a l’alcaldia de Barcelona pel PSC.
Esmorzars Primera Plana amb Alberto Fernández Díaz, candidat del PPC a l’alcaldia de Barcelona.
Ada Colau, alcaldable de Barcelona en Comú, participa en el fòrum de debat Primera Plana.
Xavier Trias, alcalde de Barcelona, protagonista del fòrum de debat Primera Plana.
Esmorzar Primera Plana amb Alfred Bosch, candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona.

/

5
Es llegeix en minuts

EL PERIÓDICO ha recopilat tota la informació sobre els candidats a l'alcaldia de Barcelona en aquestes eleccions municipals. Amb resultat incert, aquest 24 de maig es preveu que surti de les urnes un consistori molt fragmentat, amb fins a set forces. Així ho apunten les enquestes publicades, com la del GESOP per a EL PERIÓDICO a l'inici de la campanya electoral, o com reafirma l'enquesta prohibida d''El Periódic d'Andorra'. 

Aquest diari ha recuperat les últimes informacions sobre els alcaldables a Barcelona, les passejades electorals que ha realitzat EL PERIÓDICO amb ells, els col·loquis Primera Plana, els espots de campanya i els seus programes electorals.

Aquests són els candidats:

XAVIER TRIAS (CiU)

L'alcalde i candidat a la reelecció, Xavier Trias (CiU), vol revalidar mandat a la capital catalana. Trias ha sigut el primer alcalde de CiU a Barcelona i s'enfronta al repte de revalidar la victòria de fa quatre anys (va obtenir 14 regidors) en un moment en què les forces emergents fan preveure una dispersió del vot que farà molt difícil les majories a l'ajuntament. Això ha fet que l'alcaldable de CiU s'hagi vist obligat a oferir diàleg a les altres candidatures. 

El candidat de CiU ha insistit durant la campanya en què la generació d'activitat econòmica és el que pot treure Barcelona dels números vermells de l'atur, i que d'aquesta manera podrà mantenir el nivell actual de política social, que ha augmentat un 43% en aquest mandat.

"Si jo sóc alcalde, el tramvia no passarà per la Diagonal", va dir el candidat convergent al Fòrum Primera Plan@, que organitzen EL PERIÓDICO i Banc Sabadell, entre altres propostes que va detallar al col·loqui, i que es poden consultar en el seu programa electoral.

ADA COLAU (BC)

Una de les constants en les enquestes publicades és la irrupció amb força de Barcelona en Comú. La força, en què s'aglutinen Podem, ICV-EUiA, Equo i Procés Constituent, liderada per Ada Colau, aspira a governar l'Ajuntament de Barcelona. L'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha anat de menys a més durant la campanya. Barcelona en Comú s'ha cregut des del seu inici que era l'alternativa real, i els seus rivals així ho han vist. El repte de Colau és guanyar Trias. Encara que sigui per un vot, això li permetria governar, mitjançant una complexa trama de suports. Aquest diumenge es veurà si 'El run run' a les places, que canta Colau, es tradueix en una victòria electoral.

La candidata de BC va estar al Fòrum Primera Plana i va qualificar la gestió de l'ajuntament en els últims anys d'"arrogant". "A Barcelona s'ha donat barra lliure a les polítiques que precaritzen la gent. Tenim un desequilibri i s'ha de corregir", va ressaltar Colau. El seu programa electoral busca combatre aquesta desigualtat.

JAUME COLLBONI (PSC)

El candidat socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha apel·lat durant la campanya als indecisos. Collboni confia en el vot ocult, després que les enquestes apuntin que el PSC tregui pitjors resultats que quatre anys enrere, per recuperar el govern socialista a la ciutat. L'alcaldable del PSC s'ha presentat com "l'única esquerra que pot governar", tot i que les bones expectatives inicials s'hagin estancat en la recta final de campanya, i ha qüestionat la capacitat de Colau com a alcaldessa de forjar acords per tirar endavant el mandat.

Jaume Collboni ha donat a conèixer el seu missatge, el seu programa i ell mateix, amb una sèrie d'espots.

El candidat socialista, que va estar al desembre al Fòrum Primera Plan@, va defensar que el pacte amb CiU en els pressupostos del consistori no condicionava "els acords després de les eleccions". 

ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ (PP)

El candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, més pròxim a les polítiques socials i econòmiques de Xavier Trias que la resta de l'oposició, ha atacat el seu rival pel flanc identitari. El cap de llista del PPC, amb el qual EL PERIÓDICO va passejar pel barri de Gràcia,  ha intentat frenar la pèrdua de regidors que li vaticinen les enquestes apel·lant al votant menys sobiranista de CiU, davant qui ha abominat de l'entrega de l'actual alcalde a l'independentisme, causa que en la seva opinió fa perdre empenta a Barcelona.

Fernández Díaz va apuntar al Fòrum Primera Plan@ els principals eixos del seu programa de cara a les eleccions d'aquest 24 de maig: immigració, turisme, impostos i serveis socials. El candidat popular va criticar el 'bonisme' de Xavier Trias.

ALFRED BOSCH (ERC)

L'encara diputat al Congrés d'ERC (ho deixarà quan obtingui l'acta de regidor) Alfred Bosch és el candidat a l'alcaldia de Barcelona per Esquerra. Els republicans van ser la força més votada fa un any en els comicis al Parlament Europeu a Barcelona. La campanya dels republicans ha anat de menys a més. Amb un inici fins i tot divertit, quan Bosch va mostrar del revés un gràfic, en el primer debat, el de BTV. ERC parteix del seu pitjor resultat en lustres a la capital catalana (dos regidors) però una de les constants de totes les enquestes publicades en les últimes setmanes és que, en la intenció directa de vot, ERC és tercera. 

EL PERIÓDICO va sortir a passejar amb Alfred Bosch pel Poblenou i va parlar sobre la problemàtica dels pisos turístics. "Si no fos pel turisme, la crisi hauria sigut pitjor", va dir l'alcaldable d'ERC al Fòrum Primera Plan@.

CARINA MEJÍAS (C'S)

Regidora amb el PPC a l'Ajuntament de Barcelona entre el 2003 i el 2007, Carina Mejías, es presenta aquesta vegada com alcaldable a Barcelona amb Ciutadans. Segons els sondejos, el partit taronja aconseguiria representació al consistori per primera vegada. 

Mejías no ha deixat de percudir durant la campanya amb el seu missatge antisobiranista i en defensa d'una Barcelona en què regnin "la unitat i la cohesió" davant l'"enfrontament" que segons el seu parer representen els independentistes.

MARÍA JOSÉ LECHA (CUP)

Amb el "rupturisme" com a principal missatge, la CUP ha rivalitzat a parts iguals amb ERC i amb Barcelona en Comú, a fi de representar l'esquerra alternativa, però tan progressista com independentista. La candidata de la CUP, María José Lecha, ha proclamat que el seu objectiu és "donar el poder a la ciutadania" i ha intentat posar a prova la radicalitat de Colau a l'hora d'enfrontar-se als "poderosos" en cas de ser alcaldessa.

Notícies relacionades

Tant l'enquesta del CIS com la del GESOP vaticinaven l'entrada de la CUP, que aspira a convertir Barcelona "en el motor del canvi i de la independència" i "obrir portes i finestres" de l'ajuntament per acabar amb un sistema "corrupte" que ha "saquejat" les arques públiques.

.