24-m.cita amb les urnes

González apareix per criticar Podem i defensar la Transició

L'expresident retreu a Iglesias que critiqui qui va portar «la igualtat d'oportunitats»

Sánchez insisteix a reclamar el vot útil, «perquè sols el PSOE pot guanyar el PP»

Felipe González, Pedro Sánchez i l’alcaldable del PSOE per Càceres, Luis Salaya, en el míting d’aquest dijous, 21 de maig, a la plaça de toros de la ciutat.

Felipe González, Pedro Sánchez i l’alcaldable del PSOE per Càceres, Luis Salaya, en el míting d’aquest dijous, 21 de maig, a la plaça de toros de la ciutat. / EFE / ESTEBAN MARTINENA

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA
CÁCERES

Gairebé dues dècades després d'haver deixat el poder, Felipe González continua sent el gran, potser l'únic, tòtem del socialisme. A diferència d'altres campanyes, en aquesta ocasió l'expresident del Govern no s'ha prodigat. Les seves aparicions en mítings es redueixen a una de sola, ahir a Càceres, on González va irrompre per defensar la transició i carregar contra el partit que critica aquell període històric i amenaça de quedar-se amb una part important dels suports tradicionals del PSOE: Podem.

El secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha decidit obviar en aquesta campanya el partit de Pablo Iglesias. Considera que s'està desinflant. En canvi, González, segons expliquen persones que han parlat amb ell durant les últimes setmanes, sosté que poden acostar-se al 20% dels vots, així que els seus atacs es van dirigir molt més a Podem que al PP. A la plaça de toros de Càceres, davant una mica menys de 5.000 persones que no la van arribar a omplir, l'expresident, que fins ara no havia compartit escenari electoral amb Sánchez, va assenyalar als dirigents de la força emergent que si ara són aquí és, en gran part, gràcies a les iniciatives dels governs socialistes a les dècades dels 80 i 90.

Primer va recórrer a la ironia. Va parlar d'«aquella dolentíssima transició que ens va tornar les llibertats». Després, l'exlíder socialista -que va poder intervenir després que Veneçuela rebutgés la seva entrada al país per defensar l'opositor al chavisme Leopoldo López, actualment a la presó-, va recordar «als qui parlen de règim» que si «tenen títols universitaris» és «perquè uns dirigents als quals menyspreen els van donar igualtat d'oportunitats».

Notícies relacionades

L'ESPERANÇA EXTREMENYA / De totes les autonomies en disputa, Extremadura és la que el PSOE diu que té més clar que recuperarà. Els socialistes insisteixen que d'aquí dos dies guanyaran aquí el PP, i disposen d'enquestes que avalen la tesi, però si al final queden darrere dels populars, estan convençuts que el president José Antonio Monago no aconseguirà la majoria absoluta (tampoc ho va fer l'any 2011, però va arribar a la Junta gràcies a un estrany pacte amb IU) i que ells, mentrestant, arribaran a un acord amb Podem i potser també, si resulta necessari, amb Ciutadans.

Sánchez, que va fer de teloner de González i del candidat a la presidència extremenya, Guillermo Fernández Vara, va insistir en una constant dels seus discursos: el vot útil. «El nostre adversari no és cap altre que el PP i les seves polítiques. Per això demano als espanyols que no es resignen, que volen canviar les coses però dubten a qui votar, que recolzin el PSOE, que és l'únic partit que pot guanyar el PP», va dir. A Extremadura, el missatge admet escasses rèpliques. En autonomies com Aragó i Múrcia, o en municipis com Madrid, no és tan clar.