El Govern obre a la Pimec la porta del diàleg social a escala estatal

Treball permet incloure organitzacions autonòmiques al Consell Econòmic i Social

El Govern obre a la Pimec la porta del diàleg social a escala estatal
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal catalana Pimec té la porta oberta per aconseguir un dels seus grans objectius: ocupar llocs als òrgans institucionals del diàleg social a escala estatal. El Govern va aprovar ahir en el Consell de Ministres un reial decret que modifica la normativa del Consell Econòmic i Social (CES) i l’insta a donar representació a "les organitzacions autonòmiques més representatives", segons va poder confirmar aquest diari de diferents fonts consultades.

La modificació legal, que publicarà avui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) afavoreix de manera clara que organitzacions com Pimec estiguin presents en un dels màxims òrgans consultius de representació del món laboral i social en àmbit estatal. Així mateix, formula el mandat que s’adapti el reglament d’organització i funcionament intern d’aquest organisme consultiu que presideix el catedràtic Antón Costas.

Aquesta decisió suposa un nou pas perquè les pimes catalanes estiguin representades amb veu pròpia en el diàleg social estatal, un dels objectius del president de Pimec, Antoni Cañete, i trenca, alhora, el monopoli que mantenia el binomi CEOE-Cepyme per la part empresarial. De fet, en el CES, en la part sindical ja compten amb representació els sindicats basc ELA-STV i el gallec CIG.

Aquest reconeixement per part del Ministeri de Treball, que suposarà que Pimec pugui asseure’s en el CES en un termini màxim de sis mesos (tres per reformular el reglament intern i tres més per convidar-lo a formar-ne part), segons les fonts consultades, se suma al que el febrer passat va suposar per a Pimec entrar en la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius. També recentment, el Consell de Ministres va aprovar que l’organització catalana que representa les pimes i els autònoms s’incorporés al Consell Nacional de la Pime.

Aquesta nova mesura acordada pel Govern, a la qual s’ha oposat en reiterades ocasions la gran patronal CEOE, que té com a associada Cepyme, suposa aconseguir per a les pimes catalanes "una representació real, justa i amb veu pròpia on es prenen les decisions que els afecten", com ha insistit en moltes ocasions Cañete, que ha convertit el de "fer que les pimes estiguin en el pont de comandament" no només en un lema sinó en una de les seves obsessions.

Recomanació de la Comissió

Notícies relacionades

Una de les vies que ha permès obrir aquesta bretxa en la representativitat empresarial ha sigut una recomanació de la Comissió Europea sobre el reforç del diàleg social a la Unió Europea (UE). Pimec s’ha recolzat, a més, en diversos grups parlamentaris per aconseguir aquest reconeixement. Un d’ells ha sigut Junts, segons afirmen fonts de l’organització patronal.

Davant la dificultat d’aconseguir la representativitat que perseguien i a la qual consideraven que tenien dret, Pimec va optar per ser de les promotores de la creació de la patronal Conpymes, d’àmbit estatal i nascuda el maig de fa tres anys per fer de contrapès de la CEOE i la seva organització vinculada Cepyme. El seu objectiu, han insistit en més d’una ocasió, és que les pimes puguin tenir veu pròpia "a tots els òrgans institucionals per arribar a una normalització i democratització de les organitzacions empresarials".

Temes:

PIMEC Govern