PRIMER SONDEIG FET EN CAMPANYA

Trias resisteix davant Colau

sense majories 3 L'alcalde revalidaria el triomf del 2011 tot i que perdria 3 o 4 regidors pactes 3 Per a un govern estable, CiU necessitaria pactar amb dos partits

onl-660-catalan

onl-660-catalan

3
Es llegeix en minuts

L'alcalde Trias aguanta. El candidat de CiU guanyaria avui les eleccions municipals davant Ada Colau, de Barcelona en Comú (BC). No és una victòria àmplia, al contrari. A més a més, confirma la fragmentació del vot amb fins a quatre grups (PSC, PP, Ciutadans i ERC) que els segueixen amb una representació molt semblant. L'enquesta d'EL PERIÓDICO, elaborada pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), estima que Xavier Trias obtindria entre 10 i 11 regidors, entre tres i quatre menys d'aquells amb què ha governat en minoria aquest mandat. És el primer estudi demoscòpic que es fa amb la campanya en marxa.

La llista que encapçala Colau, que agrupa Guanyem Barcelona, ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo, es queda amb vuit o nou regidors, lluny dels 11 que dijous li concedia el CIS, que li donava el triomf en les eleccions de la capital catalana. Davant aquest panorama, els resultats confirmen que el dia 24 la vara d'alcalde estarà entre Trias i Colau amb un lleuger avantatge del primer. El PSC aconsegueix recuperar suports que de moment cap estudi detectava i se situa en tercer lloc.

UN PSC NECESSARI / Però, una vegada comprovats aquests primers llocs, les dades de GESOP descobreixen que l'actual alcalde necessitaria almenys dos socis per governar amb certa estabilitat. El mandat que ara s'esgota, i encara amb 14 regidors, ha sigut un ball d'acords: ara amb el PP, ara amb Unitat per Barcelona (UpB) i al final fins i tot amb el PSC per als pressupostos del 2015. Però Trias vol evitar sigui com sigui que es repeteixi aquesta situació. Per això en campanya insisteix a aconseguir un govern fort.

La tercera posició seria per al PSC. La patacada respecte al 2011 seria considerable (dels 11 regidors actuals a sis o set) però es convertiria en un soci molt desitjat per CiU, molt més còmode de pair que el PP o ERC, amb qui no passa el millor moment. Però els socialistes i CiU sols tampoc sumen. Necessitarien un tercer suport, que per eliminació podria ser Esquerra.

El consistori reeditaria, en aquest cas, un tripartit. Una mica diferent, és clar, dels que hi va haver entre el PSC, ICV-EUiA i ERC en època de Pasqual Maragall, Joan Clos o Jordi Hereu. I el més important: una carambola d'aquesta mena tindria poques possibilitats de quallar abans del 27 de setembre, quan estan previstes les autonòmiques, per evitar segons quins riscos electorals.

LA MÉS BEN VALORADA / En relació amb els set candidats a accedir a l'alcaldia, Xavier Trias és el més conegut (97,6%), seguit d'Alberto Fernández (86,3%) i Ada Colau (81,6%). A molta més distància es troben la resta: Alfred Bosch (62,8%), Jaume Collboni (53,9%), Carina Mejías (30%) i María José Lecha (15,1%). No obstant, al preguntar als enquestats quina valoració donen als alcaldables (sempre que admetin conèixer-los), l'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) se situa al capdavant amb una nota de 5,8 sobre 10. Trias i Bosch, amb un 5,5, empaten en segon lloc.

Una altra de les curiositats que es desperenen del sondeig de GESOP són les opinions que tenen els votants de les diferents formacions respecte a altres candidats. Així, l'alcaldable de BC no només aconsegueix que els enquestats que van votar ICV-EUiA quatre anys enrere li concedeixin una nota d'un 7,6, sinó que els que llavors van recolzar el PSC li atorguen un 6,7. Es dóna la circumstància que els votants socialistes són menys generosos amb el candidat que presenten en aquests comicis, Jaume Collboni, a qui valoren amb un 6,4.

Notícies relacionades

Respecte als partits en auge com ara Ciutadans, que en alguns sondejos recents es col·locava davant del PP, l'enquesta el relega al cinquè lloc, just al seu darrere. A l'hora d'escollir a qui preferirien com a alcalde, a més a més dels seguidors d'Iniciativa, tant els socialistes com els votants de Ciutadans com els de la CUP opten per Colau.

MOLTA PARTICIPACIÓ / El 63,6% de les 800 persones entrevistades per a aquest sondeig es declaren d'esquerra o centre esquerra i tot i això recolzen majoritàriament l'alcalde Trias. Hi ha, però, un 25,7% d'indecisos que, en els 13 dies de campanya que queden encara poden moure el tauler municipal. El que sí que recull clarament GESOP és que tres de cada quatre barcelonins consideren com a bastant important (42,4%) o molt important (34%) el 24-M i que el 76% diu que anirà a votar.