38 diputats del Parlament treballen a la vegada per a empreses privades

CiU és el grup amb més parlamentaris que compaginen tasques, seguit del PPC, ERC i C's

L'advocacia, les tasques d'assessoria i l'activitat empresarial són els sectors més representats

Vista de la sala de plens del Parlament, durant l’últim debat de política general. 

Vista de la sala de plens del Parlament, durant l’últim debat de política general.  / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

«No he fet mai res que em semblés malament». L'autor d'aquesta frase autoexculpatòria tan brillant, el diputat murcià del PP Vicente Martínez Pujalte, va ser el causant que s'obrís la caixa dels trons. En realitat, si hagués sigut per ell, la caixa seguiria tancada, però el cas és que fa uns dies va sortir a la llum pública que tant Martínez Pujalte com l'exministre i actual ambaixador al Regne Unit, Federico Trillo, van cobrar per assessorar una constructora especialista en obra pública sense comunicar-ho al Congrés. A partir d'aquí, les tasques per al sector privat que alguns diputats compaginen amb la seva activitat parlamentària s'han posat en primera línia de foc de l'atenció mediàtica. La Cambra baixa estudiarà les activitats privades d'alguns representants del PP. Però la qüestió de mantenir una professió conjuntament amb la política no és exclusiva de les Corts. Tampoc és sinònim d'il·legalitat. Ni de bon tros. Ni vol dir que aquestes activitats siguin èticament reprovables, com sí que va admetre Pujalte que era el seu cas. Al Parlament de Catalunya, i d'acord amb el reglament i amb el vistiplau del ple, 38 dels 135 diputats han declarat que segueixen treballant en el sector privat.

Així consta almenys a les fitxes que cada polític ha d'omplir a la pàgina web de la Cambra catalana (www.parlament.cat). En aquest registre es pot comprovar, per exemple, quants parlamentaris són a la vegada regidors o alcaldes, o quants acumulen més d'un càrrec públic. I també, sota l'epígraf Activitats privades exercides actualment, es pot conèixer a quines branques professionals segueixen dedicant part del seu temps alguns d'aquests polítics. El de l'advocacia, per exemple, és el gremi més representat: 12 diputats hi consten com a lletrats (cinc de Ciutadans, dos de CiU, dos d'ERC, un del PPC, un altre del PSC i un altre d'ICV-EUiA). La resta dels parlamentaris llicenciats en Dret especifiquen a la seva fitxa que en aquests moments no exerceixen com a tals.

ASSESSORIA I CONSULTORIA / Una altra tasca que es repeteix és la d'assessoria i consultoria. El diputat de CiU Benet Maimí, a part de professor universitari al Tecnocampus Mataró, consta com a consultor turístic. El seu company de federació Antoni Fernández Teixidó es defineix com a «censor jurat de comptes» i «auditor consultor» de Ceteb i de Comptes i Control. La popular Alicia Alegret és «consultora i assessora de comunicació i màrqueting». La seva coreligionària Eva García, assessora mediambiental. El socialista Juli Fernández, soci administrador de la consultoria FFan Confis, i la diputada no adscrita i exconsellera de Salut Marina Geli és «membre del consell assessor» de la fundació de la farmacèutica Abott. Són un «màxim de dues o tres reunions a l'any» amb «prestació de dietes», explica.

També predominen les activitats empresarials. És el cas de Jordi Ciuraneta (CiU), president d'Agrofoods & Agroalimentari Commerce, vocal d'Oliers, administrador de Ciuporc i de Cimar i secretari del consell d'administració d'Ingal Energías Renovables i Total Fodds. I també de Roger Montañola (CiU), soci d'Arbumo ABM3; de Joan Maria Sardà (CiU), administrador de Catalana Sondeos, Rústica la Farrerota i Mafumet Rústica; de Pere Regull (CiU), administrador de Penedès Mediació i Gestió; de Dionís Guiteras (ERC), gerent de Natureco; de Josep Andreu (ERC), directiu de Blancos de Aragón; de Cristòfol Gimeno (PSC), administratiu oficial de primera de Canteras Valsan; de Santi Rodríguez (PPC), soci de JCS Enginyers SCP; de Rafael López (PPC), administrador d'Episisteme, i de Jordi Roca (PPC), director de l'empresa d'informàtica Presencia Internet.

Notícies relacionades

PER PARTITS / Els docents, tant d'ESO com d'universitat, són un altre col·lectiu representat. En el registre de compatibilitats figuren també una propietària d'una farmàcia, la nacionalista Begonya Montalban; un metge, el seu company de partit Xavier Crespo; el director de l'escola d'hostaleria Associació Formació Professional Alt Empordà, Pere Vila (CiU); un agricultor, el republicà Albert Donés; un urbanista, Roger Torrent, també d'ERC, i un responsable d'una cooperativa financera, Coop57, el diputat de la CUP David Fernàndez.

Per partits, i per raons també de representativitat a la Cambra, CiU és el grup parlamentari amb més membres que compaginen la tasca de diputats amb treballs en el sector privat (una quinzena). El segueixen el PPC, amb set; ERC, amb sis; Ciutadans, amb cinc; el PSC, amb tres; ICV-EUiA, amb l'advocat Salvador Milà, i la CUP, amb Fernàndez. I la no adscrita Geli.