Ruz envia a la presó la mare dels bessons que volia enviar a Síria a combatre

El magistrat deixa en llibertat el pare dels menors, però l'imputa per col·laboració amb banda terrorista

Els quatre membres de la família van ser detinguts dimarts per la Guàrdia Civil

Registre de la Guàrdia Civil contra el terrorisme gihadista en una casa de Badalona. / periodico

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha enviat a la presó la mare dels bessons de 16 anys arrestats aquest dimarts al barri de Llefià de Badalona, acusada de preparar l'allistament dels seus dos fills petits a les files d'una de les organitzacions terroristes que combaten a Síria. El magistrat imputa a la dona un delicte de col·laboració amb organització terrorista. En la seva mateixa resolució, Ruz ha deixat en llibertat el pare, tot i que li imputa el mateix delicte, i tindrà l'obligació de personar-se cada setmana en un jutjat pròxim al seu domicili a Badalona. També se li ha retirat el passaport i se li ha prohibit abandonar el país.

Els dos bessons han comparegut davant la Fiscalia de menors en el tràmit de l'acta d'exploració i seran enviats a un centre de menors després que en les pròximes hores declarin davant el jutge central José Luis Castro.

Els quatre membres de la família van ser arrestats dimarts a la matinada quan la Guàrdia Civil que investigava la família va comprovar les intencions d'enviar els fills al Marroc i, des d'allà, viatjar fins a Síria, emulant els passos d'un germà gran que va morir en un acte terrorista a Síria, el març del 2014. Els investigadors s'havien adonat de la "radicalització progressiva" de la família i van assenyalar la mare com la inductora del nou comportament dels bessons. El matrimoni tenia dos fills més, una noia de 18 anys, que s'acaba de casar, i un altre germà que està complint una llarga condemna a la presó per un robatori amb violència.

Notícies relacionades

L'any passat unes professores de l'institut de Badalona on estudiaven els bessons van donar la veu d'alerta al comprovar el "canvi de comportament" dels dos germans. Uns joves que, després de la mort del germà gran, van deixar d'assistir a classe, es van centrar en l'estudi de l'Alcorà i van deixar de socialitzar amb els seus amics del barri.

Pel que fa als serveis d'intel·ligència, tant de la Guàrdia Civil, com de la Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i el CNI van confirmar que la família tenia un parent que havia viatjat a Síria a combatre, van investigar de prop la família i el seu entorn. Va ser la Guàrdia Civil la que va instruir les diligències en un jutjat de l'Audiència Nacional en primer lloc i la que es va fer càrrec de les indagacions. Tots els fills de la família tenien comptes oberts a Faceboock en què eren habituals missatges d'"enaltiment al terrorisme" segons fonts al corrent de les indagacions.