REVISTA DE PREMSA

Sobre els problemes dels pilots i el respecte a les víctimes del vol 4U9525 a Düsseldorf

'The New York Times' explica en primícia que el problema va ser a la cabina i un digital de Mèxic avança la relació no oficial dels passatgers que van perdre la vida

La Udef requisa a Andorra les dades dels clients de Banco Madrid entre el 2010 i el 2014 mentre segueix la polèmica per la final de la Copa de Rei de futbol

7
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

El misteri sobre per què es va estavellar l'Airbus de Germanwings dimarts als Alps francesos i el dol i la commoció col·lectius per la tragèdia del vol 4U9525 de Barcelona a Düsseldorf en què van perdre la vida les 150 persones que anaven a bord mantenen l'atenció de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. Un quiosc que es va confeccionar abans que se sabés que 'The New York Times' avançava en primícia que un dels pilots va bloquejar la porta de la cabina de control abans de l'accident i que l'altre, que es trobava a fora, no hi va poder entrar malgrat cridar i d'intentar esbotzar la porta, segons una font de la investigació. Una primera edició en què 'El Mundo' publica la relació no oficial dels 144 passatgers, el manifest d'embarcament del vol 4U9525 que a mitjanit va avançar la web mexicana aztecanoticias.com.

Les dues primícies arribades des dels Estats Units i Mèxic aporten més del que ofereix el quiosc espanyol i europeu d'avui, almenys en les seves primeres edicions. El primer ajudaria a aclarir les causes de l'accident i per què els pilots de l'A320 no van donar l'alarma mentre l'avió es precipitava a terra. La segona trenca els protocols d'actuació de les companyies aèries de no donar la relació de víctimes fins que no tinguin el consentiment dels afectats.

EL DOLOR DE LA VÍCTIMA

I això últim lliga més amb la polèmica/debat que comença a aparèixer a la premsa barcelonina sobre la conveniència de no explotar el dolor de les víctimes. Fet que suposa observar el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya en el seu apartat 9: "Respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d'aflicció o dolor, evitant la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies, especialment quan les persones afectades ho explicitin".

D'això va l'article d'Ernest Folch ("Air Morbo") a EL PERIÓDICO, així com els d'Antoni Bassas ("Càstig creixent a l'obvietat i la morbositat") i Àlex Gutiérrez ("Crítiques per mostrar imatges familiars de morts") a l''Ara' i el de Carles Ribera ("Periodisme i tragèdia") a 'El Punt Avui'. No tots diuen precisament el mateix; i fins i tot hi ha qui qüestiona, per estètica, les fotos de les restes escampades a les muntanyes del municipi alpí de Barcelonnette. O sigui, que la polèmica està servida.

SER VÍCTIMA A ESPANYA

Completeu això amb la carta que Curra Ripollés, familiar d'una de les víctimes militars espanyoles del Iak-42, dirigeix als afectats per la tragèdia del vol 4U9525. I afegiu-hi que els afectats per les catàstrofes del Iak-42, de l'Spanair de Barajas, del metro de València, de l'Alvia de Madrid a Santiago, del Madrid Arena de Halloween estan condemnats a la penalitat de tràmits gairebé eterns per ser rescabalats per la justícia i les companyies asseguradores, i se senten desemparades pels governants de torn d'aquest regne d'Espanya. O la falta de diligència per portar a la pràctica de forma eficient les resolucions tècniques de les comissions oficials d'investigació. Totes aquestes qüestions, per cert, van ser plantejades ahir a 'Las mañanas de Cuatro'.

De la premsa de la capital del regne crida l'atenció que les portades de 'La Razón' i 'Abc' mostrin Merkel, Hollande i Rajoy de cara, igual que 'El Mundo' els retrata d'esquena; 'La Vanguardia' els concedeix una foto minúscula. Tant 'La Razón' com 'El País' aplaudeixen editorialment que l'autoritat policial i judicial persegueixi l'insult emparat en l'anonimat de les xarxes socials a les víctimes per ser catalanes.

REQUISA DE DADES A ANDORRA

De la resta de temes crida l'atenció una primícia d''El Mundo'. Títol: "La Udef [la brigada policial d'assumptes tèrbols del ministre Fernández Díaz] requisa a Andorra les dades de Banco Madrid els anys 2010 a 2014". El text precisa que Banco Madrid no tenia les dades dels seus clients dels últims cinc anys als servidors informàtics de l'entitat, que la Fiscalia Anticorrupció va enviar la Udef a Andorra i que les autoritats del principat han col·laborat facilitant-los l'accés a les tripes de l'entitat mare, BPA. "La Policia creu tenir ja --diu un destacat-- totes les dades de la clientela del banc, inclosos els Pujol".

'La Razón' i 'El Mundo' també destaca que el jutge Santiago Pedraz ha rebutjat la petició fiscal que reclamava embargar la comissió de quatre milions d'euros que va correspondre a Oleguer Pujol Ferrusola per la venda de l'edifici madrileny de Gran Vía 32 a Amancio Ortega.

CLIENTELISME POLÍTIC ANDALÚS

Afegiu-hi que tota la premsa madrilenya recull (‘El País’) i destaca (‘El Mundo’, ‘Abc’, ‘La Razón’) que la jutge Mercedes Alaya atribueix a la Junta d'Andalusia "una xarxa de clientelisme polític" pels abusos milionaris pels cursos de formació fraudulents que administrava la Conselleria d'Ocupació, així com que Isabel Sabalete, exdelegada d'Ocupació de la Junta a Jaén, causa baixa al PSOE després d'haver sigut denunciada per pressionar els funcionaris perquè fessin campanya pel seu partit en les eleccions del 2012.

LA XIULADA, AL CAMP NOU

Finalment, ningú té a la capital res a objectar al fet que el Reial Madrid de Florentino Pérez s'hagi negat a deixar el Santiago Bernabéu per al final de Copa entre el Barça i l'Athletic. 'El País' es pronuncia editorialment sobre el tema. Titular: "Futbol és futbol. Athletic i Barça haurien de demanar respecte per a l'himne i el Rei; el desallotjament seria un despropòsit". Últim paràgraf: "No hi ha solucions ràpides per conjurar la intoxicació política de la final de Copa i la resposta emocional d'alguns. Les més raonables requereixen paciència i seny. Una de les més significatives seria que els clubs demanessin oficialment a les seves aficions un escrupolós respecte a l'himne nacional i a la figura de Felip VI. I, per evitar episodis bufs com els del 2013 i el 2015 --aquest any la final es jugarà al Camp Nou, cosa que trenca un dels encants del partit, la neutralitat--, la Federació hauria de designar, juntament amb el calendari de Lliga, la ciutat i l'estadi on es jugarà la final. Reforçaria el seu paper com a àrbitre futbolístic i atenuaria el risc de negatives a allotjar el partit, ja siguin arbitràries o fundades. Ningú entén que encara no s'hagi adoptat aquesta manera d'actuar".

És clar que 'La Razón' en això avui és imbatible. Crida de portada: "La federació escalfa la Copa del Rei i elegeix el Camp Nou per a la final". Títol interior a tota castanya: "La xiulada, al Camp Nou". L'editorialet, titulat "Decisió imprudent sobre la final de Copa", fa així: "La Junta Directiva de la FEF va decidir per 26 vots contra 18 que el Camp Nou sigui la seu de la final de la Copa del Rei entre el Barcelona i l'Athletic Club de Bilbao del 30 de maig. El camp del Barça es va imposar al bilbaí de San Mamés, que era l'altra gran opció. La designació de l'estadi culer no sembla l'opció que pugui afavorir el necessari clima de respecte al Rei i a l'himne nacional. Es tracta d'una aposta de la qual esperem que no s'hagin de penedir els seus responsables".

TITULARS DE PORTADA

El País

"França descarta que l'avió patís una explosió en vol"; "Els Alps acullen el dol dels familiars"; "Un testimoni directe revela els secrets de la cèl·lula gihadista ceutina"; "Ciutadans rep 1.000 afiliats des de les eleccions d'Andalusia"; "Els partits greixen la seva política de pactes davant un difícil any electoral".

El Mundo:

"Tot va passar en un minut. L'A320 va quedar incomunicat a les 10.31"; "La Junta va utilitzar els fons de formació per al clientelisme'. La jutge Alaya afirma que la Conselleria d'Ocupació donava ordres perquè no es controlés els diners"; "Pedraz rebutja l'embargament que reclama el fiscal per a Oleguer Pujol"; "La Udef requisa a Andorra les dades de Banco Madrid dels anys 2010 a 2014".

Abc:

"Unió europea davant el dolor. Rajoy, Hollande i Merkel faran 'tot el possible' per identificar les 150 víctimes de l'Airbus 320 i 'entendre el que ha passat"; "Susana Díaz confia a ser investida presidenta abans de les municipals".

La Razón:

"L'informe de l'incident de l'Airbus de Bilbao advertia que es podia repetir"; "La caixa negra va registrar veus i sons que no han pogut identificar"; "Alaya acusa la Junta de comprar vots amb els fons de formació"; "La Federació escalfa la Copa del Rei i elegeix el Camp Nou per a la final".

Ara

"Sense respostes. 1) El so registrat a la primera caixa negra --l’única localitzada-- de

moment no dóna pistes 2) Els equips de rescat comencen una tasca complexa 3) Ciutadans i governs, units en el dolor per les víctimes 4) Lufthansa és posa al servei dels familiars i assegura que l’avió estava 'perfecte".

El Punt Avui:

"Serà difícil. Recerca: les tasques de rescat de l’avió sinistrat és preveuen llargues

per les dificultats. Causes: la investigació avança lenta, a l’espera que les caixes negres aportin més dades. Hipòtesi: es descartaria una explosió en l’aire perquè les restes no estan prou disperses. Suport: Una seixantena de professionals donen ajut psicològic i mèdic als familiars".

La Vanguardia:

"La caixa negra va gravar 'veus' però el misteri persisteix".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO:

"Dol. La tragèdia aèria commociona Europa"; "El Camp Nou, seu de la final de Copa"; "El jutge procedeix a la liquidació de Banco Madrid".