Polèmica pel Memorial de les Víctimes que inaugurarà el PP a Vitòria

PNB, EH Bildu i PSE critiquen que el Govern central hagi actuat unilateralment

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

La inauguració del Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme, que tindrà lloc dimarts que ve a Vitòria amb presència del president del Govern central, Mariano Rajoy, ha provocat una forta polèmica a Euskadi. PNB, Bildu i PSE coincideixen a denunciar que no s'hagi tingut en compte l'Executiu basc. I a més, penabistes i independentistes sostenen que haurien de ser homenatjades totes les víctimes, no únicament les d'ETA.

El portaveu del PNB a l'Ajuntament de Vitòria, Gorka Urtaran, ha recordat que el centre memorial, que s'ubicarà a l'edifici del Banc d'Espanya, "deixa fora les víctimes del 3 de març, les del GAL o les d'abusos policials, entre altres". Per això, ha defensat que s'hi incloguin els damnificats per qualsevol forma de terrorisme o violència de "pretext polític". El grup municipal penabista ja ha registrat una moció a l'Ajuntament en què, entre altres punts, planteja que el consistori demani al Govern espanyol que compleixi amb el principi d'igualtat i no discriminació en els processos de reparació de víctimes del terrorisme.

CAP INSTITUCIÓ BASCA

Notícies relacionades

En declaracions a Radio Euskadi, el parlamentari d'EH Bildu Dani Maeztu ha considerat una "falta de respecte total" que Rajoy vagi a la capital alabesa "sense comptar amb cap institució basca, ni amb el 'lehendakari". A més, ha afirmat que aquesta iniciativa ha sigut plantejada pel PP partint de la base d'una política "feta des de les tripes". Pel socialista José Antonio Pastor, és lamentable "l'escàs interès" del Govern espanyol pel projecte, que ha estat parat quatre anys, i ha reclamat a l'Executiu del PP que "parli més" amb les institucions basques.

PP i UPD han coincidit a defensar el projecte de centre memorial tal com està concebut. El popular Carmelo Barrio ha considerat que les acusacions de marginar el Govern basc són "injustes i manipuladores", mentre que el parlamentari d'UPD Gorka Maneiro ha assegurat que al PNB "no li agrada" que es faci un centre per recordar les víctimes d'ETA i per això li "molesta" que l'Executiu central "l'impulsi".

Temes:

Vitòria