TRAMA DE CORRUPCIÓ URBANÍSTICA

El jutge envia a judici els 11 acusats del 'cas Pretòria'

Els imputats tenen 10 dies per ingressar fiances civils que sumen 102,6 milions

Ruz asseu al banc dels acusats els exalts càrrecs de CiU Alavedra i Prenafeta

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Pablo Ruz ha obviat l'edat dels exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra (81 anys) i Lluís Prenafeta (76) i ha acordat asseure'ls al banc dels acusats al costat de nou persones més. Entre elles, el presumpte cervell d'una trama de corrupció urbanística a tres municipis barcelonins, Luis Andrés García, àlies Luigi, antic diputat del PSC, que investiga el cas Pretòria. El togat els imposa 102,6 milions d'euros en total en concepte de fiances civils. Tots ells s'enfronten a la petició de penes de presó que oscil·len entre vuit i un any de presó pels delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals.

El fiscal va presentar el desembre passat el seu escrit d'acusació, després que Ruz tanqués aquest cas, que va saltar l'octubre del 2009 amb la detenció i ingrés a la presó dels expolítics convergents. El magistrat explicava en la seva resolució que en el cas Pretòria s'investigava una trama que es va iniciar el 2000 i  i que es va dedicar a intermediar o influir en adjudicacions públiques en tres operacions portades a terme a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

El responsable d'aquesta xarxa és Luigi, per a qui el fiscal demana vuit anys de presó i a qui el jutge ha imposat la fiança més alta, de 30,1 milions. Els guanys que va obtenir amb la gestió d'aquesta trama van arribar a gairebé sis milions d'euros.

Els expolítics van fer servir, segons el relat del fiscal, les seves influències per «planificar i executar» el cobrament de quantioses comissions a canvi de la concessió d'adjudicacions públiques relacionades amb els tres ajuntaments. També els va acusar d'haver comptat amb la col·laboració de les seves dones per obtenir diners i ocultar-los a la Hisenda Pública. El jutge va xifrar els guanys obtinguts per Alavedra en 6 milions d'euros, i els de Prenafeta, en gairebé 15 milions d'euros. Tots dos van regularitzar aquestes quantitats davant l'erari públic quan es va iniciar la investigació judicial.

AMICS DE PUJOL/ Els expolítics i les seves dones van ocultar aquest patrimoni, segons el relat de Ruz en el seu acte de conclusió, a través d'un complex entramat societari a les Illes Caiman, Andorra i Suïssa. Ara, hauran de dipositar una fiança de 13,7 milions d'euros (Alavedra) i de 18,3 (Prenafeta). La dona d'aquest últim, Maria Lluïsa Mas, haurà de consignar 12,6 milions d'euros, i una amiga d'Alavedra, Gloria Torres, 840.000 euros. La seva dona, Doris Malfeito, va morir fa uns mesos. Així mateix, els exalts càrrecs convergents s'enfronten a una petició de sis anys i deu mesos de presó per tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Tots dos van mantenir una estreta «relació personal» amb el llavors president de la Generalitat Jordi Pujol. Prenafeta va ser secretari de la Presidència, i Alavedra, conseller d'Economia.

Notícies relacionades

Per la seva part, l'exalcalde del PSC de Santa Coloma Bartomeu Muñoz va guanyar en comissions il·legals 1,7 milions d'euros i n'haurà de consignar al jutjat 5,6 milions. El fiscal demana per a ell també sis anys i 10 mesos de presó per un delicte de suborn de funcionari. Els altres imputats són l'exregidor d'urbanisme del mateix ajuntament Manuel Dobarco, dos empresaris i dos testaferros.

EMBARGAMENT DE BÉNS/ Els acusats disposen d'un termini de deu dies per fer front a aquestes fiances abans que el jutjat procedeixi a l'embargament dels seus béns. La investigació d'aquesta trama ha trigat gairebé sis anys a concloure perquè s'ha estès a sis països (Costa Rica, els EUA, Portugal, Alemanya, Suïssa i Andorra) per localitzar els diners evadits.