La Complutense investiga els treballs d'assessor de Monedero

El dirigent de Podem va cobrar 425.150 euros sense permís de la universitat

Juan Carlos Monedero.

Juan Carlos Monedero.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

La polèmica sobre els treballs de consultoria efectuats per Juan Carlos Monedero per a diversos països llatinoamericans ha portat la Universitat Complutense de Madrid (UCM), de la qual el número tres de Podem és professor, a investigar els fets. «Davant les notícies publicades en diferents mitjans de comunicació», assenyala en un comunicat la Universitat Complutense, aquesta ha obert un procés d'informació «reservada».

Monedero va ingressar 425.150 euros a finals del 2013 per assessorar els governs de Bolívia, Veneçuela, Equador i Nicaragua. Al ser professor titular a temps complet a la UCM, hauria d'haver demanat al centre un permís de compatibilitat, segons van indicar a Efe fonts universitàries. Les normes de la Universitat Complutense sobre les col·laboracions externes apunten que els estatuts «establiran els procediments d'autorització dels treballs i de celebració dels contractes previstos, així com els criteris per fixar el destí dels béns i recursos que se n'obtinguin».

La UCM haurà de valorar doncs, una vegada finalitzi la investigació, si obre o no expedient al secretari de Podem per no haver-li demanat autorització per a les seves activitats i per no haver-les cobrat a través de la universitat, sinó a través de la seva empresa, Caja de Resistencia Motiva 2.

Notícies relacionades

El secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, va subratllar dilluns que l'empresa de Monedero -de la qual ell és l'únic treballador- està inscrita en el registre mercantil i que va pagar els  impostos corresponent. Pascual va respondre sobre la polèmica en la roda de premsa de valoració de la victòria de Syriza a Grècia, a la qual el número tres de Podem no va assistir argumentant que havia de fer classe. El seu company de partit va insistir que Monedero presentarà els informes pels quals va rebre l'elevada quantitat que li reclamen quan hagi obtingut el permís dels governs per als quals va treballar.

«SENYOR BITLLETER» / El Partit Popular va considerar «de sentit comú» la decisió del rector de la Universitat Complutense, José Carrillo, d'investigar els fets. El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Merino, va ironitzar sobre el fet que, va dir, Juan Carlos Monedero comenci a ser conegut «com a senyor Bitlleter».