La situació de Cristina marca el primer missatge de Nadal del Rei

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

La decisió del jutge José Castro de fer seure a la banqueta dels acusats Cristina de Borbó marcarà, inevitablement, el primer missatge nadalenc de Felip VI, que s'emetrà demà a les nou del vespre. Si el Rei i el seu equip opten per fer alguna referència d'última hora a la situació judicial de la germana del monarca o a la corrupció serà notícia. Si decidís no fer-ho, també.

Amb les referències o la falta d'elles al cas Nóos s'espera que Felip faci en el seu discurs al·lusions al desafiament sobiranista català i la unitat d'Espanya; la plaga de l'atur i la conjuntura econòmica i potser algunes paraules sobre assumptes socials o relacionats amb l'educació o el medi ambient, dues qüestions en què ha posat el focus deliberadament des que va succeir en el tron el seu pare. També existeix certa expectació al voltant dels canvis formals que pugui introduir per recalcar el canvi de cicle a la Corona, encara que sigui en els detalls de l'escenografia, la decoració o la realització del tradicional missatge amb què el Rei, Joan Carles fins fa uns mesos, acostuma a felicitar el Nadal als espanyols.

72 HORES PER GRAVAR 

Notícies relacionades

No obstant, l'elecció per part del jutge Castro de fer públic l'acte d'obertura de judici oral que afecta 17 persones, entre elles Cristina de Borbó i el seu marit, Iñaki Urdangarin, obliga la Casa del Rei a estudiar a contrarellotge quin tipus de menció es fa a un assumpte de corrupció que afecta de ple la imatge de la família reial (que segons els sondejos havia millorat en els últims mesos). De fet, les càmeres de TVE que s'encarregaran de gravar el missatge oficial van arribar dilluns al Palau de la Zarzuela i s'hi estaran 72 hores, amb la intenció que les paraules que finalment Felip faci arribar als ciutadans recullin al màxim l'actualitat d'aquests dies.

Una de les conseqüències de l'arribada al tron de Felip va ser que les seves germanes Cristina i Elena deixessin de ser considerades integrants de la família reial. Joan Carles I ja havia establert un cordó sanitari a finals de 2011, per apartar la seva filla menor de l'agenda pública.