LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Prenafeta, Alavedra i Muñoz, a judici per suborn i blanqueig

L'exalt càrrec va guanyar 15 milions; l'exconseller, 6, i l'exalcalde de Santa Coloma, 1,7 milions

El jutge Ruz sosté que la trama va actuar a Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres

Exmà dreta de Pujol 3 Lluis Prenafeta.

Exmà dreta de Pujol 3 Lluis Prenafeta. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
BARCELONA

Cinc anys després d'aquelles imatges de guàrdies civils entrant a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per arrestar el qui llavors era l'alcalde, el socialista Bartomeu Muñoz, i de l'escena de Macià Alavedra i Lluis Prenafeta arribant detinguts a l'Audiència Nacional subjectant-se els pantalons amb les mans emmanillades, el conegut cas Pretòria sobre corrupció urbanística en ajuntaments del cinturó metropolità de Barcelona s'acosta per fi a judici. El magistrat de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va firmar ahir una resolució en què dóna per finalitzada la investigació judicial, que va iniciar Baltasar Garzón, i trasllada la causa al fiscal perquè presenti l'escrit d'acusació.

A més a més d'Alavedra i Prenafeta (durant anys  home de la màxima confiança de l'expresident Jordi Pujol) i de Muñoz també està imputat l'exdiputat del PSC Luis Andrés García, anomenat Luigi, i que segons els investigadors va exercir durant anys com a «aconseguidor» dels contractes públics.

DELICTES PRESCRITS / En la resolució, que té 27 pàgines, Ruz entén que hi ha indicis per jutjar 11 persones per delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals. Els delictes contra la Hisenda pública suposadament comesos pels imputats ja han prescrit. A més a més dels citats, Ruz proposa portar a judici Manuel Valera Navarro, Manuel Dobarco Touriño, José Singla Barceló, Manuel Carrillo Martín, Gloria Torres Pladellorens, Philip Mahan i Maria Lluïsa Mas Crussels, dona de Prenafeta. Al llarg de la instrucció van arribar a estar imputades vint persones. Gairebé la meitat han anat sent exonerades.

En la seva resolució el magistrat descriu com els imputats, entre el 2000 i 2009, presumptament van intermediar o van influir en adjudicacions públiques a la província de Barcelona. I desglossa tres operacions urbanístiques a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, en què Luigi va tenir una intervenció rellevant. Segons els investigadors, aquest exdiputat socialista aconseguia requalificar terrenys municipals per vendre'ls després a un preu més alt.

ANDORRA I LES CAIMAN / Els imputats percebien a canvi, segons Ruz, «quantioses comissions», que posteriorment s'ocultaven a través de «complexos entramats societaris i financers». En el cas d'Alavedra i Prenafeta, el jutge calcula en 6,08 milions per al primer i 14,9 milions per a l'altre els guanys aconseguits de manera fraudulenta. Els diners, que van ser regularitzats en declaracions de renda complementàries quan van saber que s'havia iniciat la investigació, van ser desviats a comptes d'Andorra i les Illes Caiman. En el cas de Luis Andrés García els seus guanys van ascendir a 5,8 milions d'euros i 1.728.064 els de Bartomeu Muñoz.

En l'últim tram de la investigació, aquesta es va estendre a sis països (Costa Rica, els Estats Units, Portugal, Alemanya, Suïssa i Andorra), que van enviar les seves dades bancàries l'octubre passat. Després d'analitzar tota la documentació, l'Agència Tributària va presentar el seu informe a Ruz. Aquest document és el que ha permès ara al magistrat «donar per acabada la prolixa instrucció d'aquesta causa, a l'haver indicis que es van cometre de manera sistemàtica els delictes que s'investigaven».

El modus operandi de la trama va ser semblant en totes les operacions investigades. En la denominada operació Pallaresa, que es va desenvolupar a Santa Coloma entre el 2001 i  el 2009, hi van intervenir Luigi, Muñoz, Valera, Dobarco i Singla, els quals «posats de comú i previ acord, després de conèixer el projecte urbanístic que es realitzaria, van planificar i van decidir manipular i intermediar en l'adjudicació i modificació dels usos dels terrenys públics afectats». Tot això, «amb clar perjudici per a l'Ajuntament» de Santa Coloma i amb l'objectiu de «vendre'ls a un tercer amb qui prèviament ja havien pactat l'alienació a canvi de l'obtenció d'importants beneficis», apunta la resolució.

Notícies relacionades

EXDIPUTAT DEL PARLAMENT /En aquesta operació, la trama va aconseguir els seus propòsits gràcies a les influències que Luis García exercia a Santa Coloma, «derivades dels vincles i les amistats que va forjar durant els anys 80, quan va ser diputat autonòmic, així com de l'amistat que mantenia amb l'alcalde» Muñoz, així com amb el seu tercer tinent d'alcalde i regidor d'urbanisme, el també imputat Manuel Dobarco.

En aquesta com en les altres dues operacions investigades, Niesma a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, Ruz descriu una dinàmica similar d'ús d'influències per aconseguir adjudicacions de terreny. Així, es canviava l'adjudicatari i es requalificava els terrenys per vendre'ls a un preu superior a canvi del pertinent pessic econòmic.