FINAL DE L'ASSEMBLEA CIUTADANA

Pablo Iglesias: "Quan ens insultin, somrieu. Guanyarem"

El líder de la nova formació política s'ha proclamat secretari general de Podem amb el 88,6% dels vots

La seva llista copa tots els càrrecs del Consell Ciutadà de la nova força política

Pablo Iglesias, en el tancament de l’assemblea ciutadana de Podem.p> / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Emoció però cap sorpresa en el discurs de proclamació de Pablo Iglesias com a secretari general de Podem, que s'ha celebrat aquest dissabte al migdia al Teatro Apolo de Madrid. El líder de la formació, que ha obtingut 95.311 vots (el 88,6% de suport) en la votació celebrada aquesta setmana, en què han participat 107.488 simpatitzants, ha apel·lat a la retòrica per persuadir els seus que el moment del canvi ha arribat i s'ha mostrat convençut que es convertirà en el pròxim president del Govern, el novembre del 2015.

Iglesias ha advertit als simpatitzants de Podem que els partits "de la casta" agreujaran a partir d'ara els seus atacs a la jove formació i els ha recomanat que utilitzin la il·lusió en els enfrontaments. "Quan ens insultin, quan ens cridin, quan ens menteixin, quan ens difamin, somrieu. Perquè guanyarem", ha exclamat Iglesias.

El secretari general ha reflexionat en el seu discurs sobre la corrupció, s'ha referit al  'cas Bárcenas' i a l'escàndol dels viatges del president extremeny del PP, i ha assegurat que "Podem és l'escombra per escombrar la societat".

Iglesias ha criticat els que apel·len a la por com a justificació perquè continuï vigent el bipartidisme a Espanya i ha insistit que "els únics que han de tenir por són els que no paguen impostos".

CATALUNYA, SENSE CANDAU

Iglesias ha dedicat la part més emotiva del seu discurs a la situació a Catalunya i ha fet referències constants als catalans. El secretari general ha afirmat que és necessari "obrir el candau del 78" perquè "discutim sobre tot i parlem sobre tot". 

HERRERA, COLAU I TAPIAS

Entre els assistents a l'acte hi havia el líder d'ICV, Joan Herrera, la responsable de Guanyem Barcelona, Ada Colau, i també el socialista José Antonio Pérez Tapias, que va disputar la secretaria general del PSOE a Pedro Sánchez. Tapias ha afirmat que hi estava convidat personalment i ha assegurat que Podem ha de "servir d'estímul" per a la regeneració de la vida política.

També ha acompanyat Iglesias el líder de Syriza, el principal partit de l'oposició a Grècia, Alexis Tsipras, que ha fet un discurs emotiu en què ha destacat la necessitat d'"acabar amb la corrupció per posar al davant els pobles de tots els països del sud". Fent referència a un crit del 15-M corejat a la plaça de Sol, Tsipras ha preguntat "¿Quina hora és? És l'hora que Rajoy se'n vagi". El líder opositor grec ha defensat que la correlació de forces ja ha variat i ha assegurat que "la por ha canviat de bàndol".

Així mateix, l'eurodiputada portuguesa Marisa Matías, del grup parlamentari del qual Podem forma part, també s'ha dirigit als assistents i ha apel·lat a l'èpica de la Revolució dels Clavells al seu país.

A l'acte de proclamació d'Iglesias també hi han assistit representants de les ambaixades de Bolívia, Nicaragua, l'Equador, Veneçuela i l'Argentina.

VOTACIÓ 'ON LINE'

La votació 'on line' del nou secretari general de Podem s'ha desenvolupat des de dilluns passat fins a aquesta mitjanit, i hi han participat 107.488 persones dels aproximadament 250.000 inscrits en l'assemblea.

Pablo Iglesias ha aconseguit el 88,6% dels suports del total de votants, a molta distància dels altres 60 candidats que es presentaven a la secretaria general, ja que el que més s'hi ha acostat ha obtingut 955 vots.

L'EQUIP 

Així mateix, els integrants del seu equip, anomenat 'Clar que Podem', també han estat els 62 candidats més votats per les bases de l'Assemblea Ciutadana, i des d'aquest dissabte, juntament amb Iglesias, formaran part del Consell Ciutadà, màxim òrgan de direcció del partit, on es prendran decisions tan importants com la conformació de programes electorals o pactes amb altres formacions polítiques.

En aquesta direcció, per a la qual es presentaven gairebé mil candidats i que serà paritària, hi ha els principals fundadors de Podem i estrets col·laboradors de Pablo Iglesias: Ínigo Errejón, que ha estat el candidat més votat per al Consell Ciutadà (més de 90.800 vots), Juan Carlos Monedero, Carolina Bescansa i Luis Alegre, que ha coordinat l'equip tècnic encarregat d'organitzar l'Assemblea Ciutadana.

A més, hi ha l'exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, l'eurodiputada Tania González, l'advocat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca Rafa Mayoral i l'advocat català Jaume Asens, entre altres.

També han estat elegits tots els candidats de l'equip 'Clar que Podem' per a la Comissió de Garanties, per a la qual concorrien 248 noms i que s'encarregarà de controlar el secretari general i el Consell Ciutadà.

Notícies relacionades

D'aquest òrgan, també paritari, en formaran part 5 homes i 5 dones, que seran cinc titulars i cinc suplents, i entre els quals destaquen l'advocada Gloria Elizo, impulsora de la querella en el 'cas Oleguer Pujol' i membre de l'equip legal de Podem, així com el professor de Dret Penal Manuel Maroto, entre altres.

FUNCIÓ VIGILANT

La seva funció serà vigilar que Podem no sigui "refugi per a corruptes o pocavergonyes", en paraules de Luis Alegre, que ha estat l'encarregat de fer públics els resultats a l'escenari del Teatro Nuevo Apolo, des del qual ha agraït als equips tècnic i de suport el seu esforç en l'organització de l'Assemblea, així com la participació de tots els simpatitzants del partit.

Temes:

Podem