Vargas Llosa publica un article a 'The New York Times' alertant que el 9-N és una "amenaça per a la democràcia"

L'escriptor peruà, l'escriptora Núria Amat i la diputada del PP al Congrés Cayetana Álvarez firmen el text en què qualifiquen de "farsa" el procés participatiu del 9 de novembre

Mario Vargas Llosa, en una foto d’arxiu.

Mario Vargas Llosa, en una foto d’arxiu. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
IGNASI FORTUNY / BARCELONA

'The New York Times' publica aquest divendres un article d'opinió firmat per l'escriptor Mario Vargas Llosa, la periodista i diputada del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo i l'escriptora catalana Núria Amat, sobre el 9-N. Titulat 'A threath to spanish democracy' (Una amenaça per a la democràcia espanyola) exposen els seus motius per qualificar de "desafiament" o de "farsa" el procés participatiu d'aquest diumenge 9 de novembre

Vargas Llosa, Álvarez i Amat acusen la Generalitat de fer el 9-N en nom de la "democràcia i el dret a decidir" sense respectar "la verdadera voluntat de la gent", escriuen. Al llarg del text mostren la seva preocupació per la "gravetat de les conseqüències que suposaria la secessió de Catalunya". 

En l'article, acusen la Generalitat d'utilitzar una estratègia "victimista", a partir de lemes com l'"Espanya ens roba", o ara l'"Espanya no ens deixa votar", argumenten. "Els separatistes catalans han mostrat una notable indiferència a la veritat històrica. Catalunya no ha estat mai un estat independent. No va ser mai un objecte de conquista", expliquen. 

TRANSICIÓ "EXEMPLAR"

Els tres autors del text qualifiquen d'"exemplar" la transició de la dictadura de Franco a la democràcia a Espanya i acusen els independentistes catalans d'"haver passat per alt els aspectes positius de la transició". Vargas Llosa, Amat i Álvarez, afirmen que Catalunya "va ser un camp de batalla particularment ferotge durant la guerra civil" i que això suposa que hi hagi "ferides que encara no han cicatritzat" que alimenten l'independentisme.

'CAS PUJOL'

En l'article expliquen que "curiosament" el partit de govern a Catalunya, CiU, ha intensificat el seu independentisme coincidint amb els casos de corrupció que envolten la formació, citant el 'cas Pujol'. 

Notícies relacionades

També comenten la falta de pluralitat dels mitjans de comunicació catalans, que qualifiquen de "molt favorables a l'independentisme", una afirmació que difereix d'un dels últims estudis fets sobre aquest tema. Aquesta setmana s'ha conegut un informe de 'Mediacat' en què es precisen les posicions dels tertulians als mitjans d'àmbit català i espanyol sobre la consulta del 9-N i l'independentisme o no dels tertulians. Aquesta mostra diu que en l'àmbit català un 63% dels participants en les tertúlies són favorables a la celebració de la consulta i un 55% a la independència.    

LA DEMOCRÀCIA ESTÀ EN JOC

Els tres autors afirmen que el nacionalisme "divideix i discrimina" i "desafia l'essència de la democràcia: el respecte a la diversitat", i al final del text alerten que la "democràcia està en joc".