LA REACCIÓ DE LA CAMBRA CATALANA

Votació a la corda fluixa

El Parlament, a part de demanar que es retiri la suspensió de la llei de consultes, preveu designar avui la comissió de control del 9-N PSC, PPC i Ciutadans exigeixen que no se celebri l'elecció

L’aprovació de la llei 8Votació de la llei de consultes al Parlament, el 19 de setembre passat.

L’aprovació de la llei 8Votació de la llei de consultes al Parlament, el 19 de setembre passat. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

La resposta del Parlament a la suspensió de la llei de consultes no només serà jurídica. A part de demanar al Tribunal Constitucional que aixequi «immediatament» el bloqueig de la norma i de presentar al·legacions en un posterior escrit, la Cambra catalana té previst oferir en el ple d'avui una reacció de caràcter més polític al votar i de-s­ignar les set persones que formaran part de la comissió de control del 9-N.

Tret que hi hagi canvis d'última hora, la mesura tirarà endavant amb els vots de la majoria formada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, que comptaran amb 87 diputats de 135 (si no hi ha absències i si no se'ls suma algun díscol del PSC). Abans d'això, però, s'haurà produït un tens debat a la Cambra que ja va començar ahir en la reunió de la Mesa, quan el PPC i Ciutadans, amb el suport del PSC, van reclamar que no s'inclogués la votació de la comissió del 9-N en l'ordre del dia al considerar que la designació queda inhabilitada des que el Constitucional bloquegés la llei de consultes i tots els seus preparatius.

En resposta a aquests grups, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va al·legar que, una vegada convocat l'ordre del dia d'un ple, i el d'aquesta setmana es va aprovar abans que se suspengués la llei, ja no correspon a la Mesa establir modificacions, sinó que ha de ser el ple qui ho decideixi.

Notícies relacionades

Dit això, Jordi Turull (CiU) i Marta Rovira (ERC) van deixar clar que els seus partits -com ICV-EUiA i la CUP- defensaran que es voti «amb total normalitat». En una tesi que va compartir amb Esquerra i Iniciativa, el dirigent de Convergència va subratllar a més que la votació de la proposta dels set noms de la comissió es farà «en previsió de quan s'aixequi la suspensió» i que aquestes persones no ocuparan el seu lloc «fins que el president de la Generalitat no firmi un decret ratificant-los en el càrrec». 

El PPC no hi participarà

Segons Turull, «aquesta votació no suposa cap desobediència». Una opinió totalment contrària a la del portaveu del PPC, Enric Millo. Els populars, igual que els socialistes -que van acusar el bloc proconsulta de «voler encendre els ànims»-, van demanar un informe als serveis jurídics de la Cambra perquè ratifiquin si l'elecció es pot celebrar tenint en compte que la llei de consultes està suspesa. En el cas que el dictamen no arribi abans del ple, els 19 diputats del PPC sortiran de l'hemicicle i no votaran perquè, va dir Millo, no volen participar en un acte de «des­obediència».