després dEL CONSELL DE MINISTRES EXTRAORDINARI

Rajoy: "La consulta atempta contra la Constitució"

"És fals que el dret a votar, a decidir, se'l pugui arrogar una comunitat negant-la a la resta dels ciutadans", ha defensat el president del Govern

L’advocada General de l’Estat, Marta Silva, després de presentar el recurs contra la llei de consultes catalana aquest migdia al Tribunal Constitucional / DAVID CASTRO

L’advocada General de l’Estat, Marta Silva, després de presentar el recurs contra la llei de consultes catalana aquest migdia al Tribunal Constitucional
Concentració, davant de la Delegació del Govern a BCN després de la decisió del Contitucional.
L’advocada general de l’Estat Marta Silva després de presentar el recurs contra la llei de consultes catalana.
L’advocada General de l’Estat presentat el recurs contra la llei de consultes
L’advocada General de l’Estat, Marta Silva, després de presentar el recurs contra la llei de consultes.

/

3
Es llegeix en minuts

15.00 hores: El Tribunal Constitucional es reuneix aquesta mateixa tarda per decidir si admet a tràmit els recursos que ha presentat aquest dilluns l'Advocacia de l'Estat contra la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N, després de ser aprovats al Consell de Ministres extraordinari celebrat a la Moncloa, segons han confirmat fonts jurídiques tot i que encara no existeix una convocatòria oficial. Si el president de l'alt tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, i la resta dels 11 jutges que integren el ple del Constitucional admeten els recursos, les dues normes quedaran suspeses cautelarment a l'espera que es dicti sentència.

Els recursos del Govern han estat registrats per un funcionari de l'alt tribunal i remesos a la secretaria del ple que haurà de designar un magistrat ponent encarregat de redactar la sentència. En el debat sobre la suspensió de les normes discutides, que durarà només uns minuts, els 12 jutges comprovaran que els mateixos reuneixen les exigències legals, és a dir, que han estat autoritzats pel Consell de Ministres, i que estan acompanyats pel dictamen que ahir va emetre el Consell d'Estat abans de firmar la suspensió.

12.30 hores: Un cop finalitzat el Consell de Ministres, Rajoy ha comparegut en roda de premsa després d'aprovar els recursos contra la consulta catalana. "Sempre hem dit que aquesta consulta no se celebraria perquè atempta contra la Constitució i contra tots els drets de tots els espanyols", ha dit Rajoy, que ha recordat que la "sobirania nacional" resideix en el conjunt del poble espanyol. "Qualsevol intent de dissoldre-la" va contra la Constitució.

"És fals que el dret de votar, a decidir, se'l pugui arrogar una comunitat negant-la a la resta. Qui esgrimeix aquests arguments els està traient a qui realment li correspon". "El dret que pretén donar-li a alguns l'està negant a altres", ha defensat Rajoy, referint-se al president de la Generalitat, Artur Mas.

"El Govern està obligat a recórrer en defensa de la Constitució. També defensem així els drets dels ciutadans de Catalunya". "No és admissible contraposar llei a democràcia".

"DESAFIAMENT"

Durant la seva argumentació i defensa del recurs, el president del Govern espanyol ha reiterat la paraula "desafiament" català.

Rajoy també ha tingut paraules per a Artur Mas, de qui ha dit que és "responsable de les greus conseqüències" d'aquest procés.

CONSELL DE MINISTRES EXTRAORDINARI

A les 10.00 hores, el cap del Govern, Mariano Rajoy, ja havia presidit aquest dilluns la reunió extraordinària del Consell de Ministres que previsiblement aprovarà els recursos davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria de la consulta sobiranista del 9-N.

La convocatòria d'aquest Consell es produeix després que dissabte el president català, Artur Mas, firmés a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat el decret de convocatòria de la consulta sobiranista.

El Govern tindrà en el seu poder la decisió del Consell d'Estat, institució que va aprovar de forma unànime els dictàmens en què recolza que l'Executiu recorri davant el Tribunal Constitucional (TC) la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria de la consulta sobiranista del 9 de novembre.

DAVANT EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

Així, el Govern de Rajoy aprovarà els recursos i donarà instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè els presenti davant el Tribunal Constitucional.

Des de Pequín, amb motiu de la seva visita oficial a la Xina, Rajoy va advertir dissabte a Mas de l'"embolic" en què es veurà immers al firmar el decret de convocatòria de la consulta sobiranista.

El president del Govern va reiterar el missatge que ha traslladat en els últims dies subratllant que ell ha dit en tot moment quina seria la posició del Govern.

Unes intencions que passen per complir i fer complir la llei, per la qual cosa Rajoy entén que aquesta consulta no es pot celebrar i ell no ho permetrà.

"ERROR" DE MAS

Notícies relacionades

El mateix missatge que va traslladar Sáenz de Santamaría durant la seva compareixença extraordinària al Palau de la Moncloa, en què va lamentar l'"error" del president català de convocar la consulta i va assegurar que "no se celebrarà perquè és inconstitucional".

Un cop el Govern hagi presentat els recursos al Tribunal Constitucional, aquesta institució haurà de decidir quan convoca un ple extraordinari per debatre-ho, ja que no n'hi ha cap d'ordinari previst per a aquesta setmana.