EL CIRCUIT DELS FONS DEL CLAN AL PRINCIPAT

Andbank va instar els Pujol a emportar-se els diners

El banc dels Ribas i Cerqueda temia el 2010 per la seva reputació

Banca Privada va acceptar el compte que va aflorar en el traspàs

Andbank va instar els Pujol a emportar-se els diners Banca Privada dAndorra (BPA) Andbank Banca Mora Crèdit Andorrà Banc Sabadell Andorra_MEDIA_2

Andbank va instar els Pujol a emportar-se els diners Banca Privada dAndorra (BPA) Andbank Banca Mora Crèdit Andorrà Banc Sabadell Andorra_MEDIA_2 / TONY LARA / EDUARD COMELLAS / AFP/ SIERPINSKI

5
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU

L'opacitat a Andorra es viu amb la mateixa normalitat amb què les famílies són condescendents amb els petits vicis dels seus membres. El petit país pirinenc de 468 quilòmetres quadrats va formar part de la llista negra dels paradisos fiscals fins al 2010, quan el Principat va acceptar firmar el primer acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya.

«Com que a Andorra no existia la fiscalitat, els diners procedents de l'evasió fiscal sempre s'havien acceptat. No eren delicte al país. El que es rebutjava eren els fons procedents d'activitats que sí que eren considerades delictives a Andorra, com ara el tràfic d'armes, de persones o de drogues. Així mateix, els bancs andorrans no estaven obligats a facilitar informació sobre els seus clients fins al 2010. Des d'aleshores ho fan quan l'hi sol·liciten pel canal establert i preval el secret bancari», explica un alt directiu de la banca andorrana.

El 2010, any de la capitulació andorrana, Andbank, el banc andorrà en què la família Pujol havia mantingut ocult part del llegat del patriarca Florenci Pujol durant 34 anys, va demanar al clan que retirés tot el seu patrimoni de l'entitat, segons expliquen fonts coneixedores del circuit dels diners dels Pujol al Principat.

Andorra, a diferència de Suïssa, no té un protocol específic per a polítics o personalitats rellevants. A Suïssa, quan un banc rep fons d'un personatge públic, ho ha de comunicar a les autoritats. Això no passa a Andorra.

Andbank és el segon banc del país veí per actius totals, amb una història de més de 80 anys. Procedeix de la fusió dels antics Banca Reig i Banc Agrícol i els seus propietaris són les famílies Ribas i Cerqueda, més adinerades pels seus negocis empresarials que per l'activitat pròpia d'Andbank.

Aquesta és la característica general dels banquers andorrans. Els seus patrimonis han crescut a l'empara del negoci del tabac, l'immobiliari, el comerç minorista i l'activitat hotelera, encara que la propietat del banc els permet tenir una relació privilegiada amb el Govern del seu país, cosa que alimenta aquests mateixos negocis. Els cinc bancs andorrans suposen entre el 15% i el 20% del PIB del Principat.

PROBLEMA DE  REPUTACIÓ/ Andbank està considerat el banc amb més presència internacional. Per sobreviure a la desaparició del paradís fiscal i el secret bancari, els bancs andorrans han iniciat diverses estratègies de diversificació. Però aquest banc és el que ha protagonitzat la principal carrera d'obertura d'oficines a l'exterior, en places on, o bé és fàcil captar grans patrimonis, o bé existeix una normativa fiscal més laxa. El 2013 va apostar fort per Espanya amb la compra del negoci de banca privada d'Inversis. Crèdit Andorrà va comprar el Banco de Alcalá i la Banca Privada d'Andorra (BPA), el Banco de Madrid.

Els propietaris d'Andbanc coneixien els orígens del capital de la família Pujol a Andorra. «El 2010, les famílies Cerqueda i Ribas van veure molt clar que els podria generar problemes tenir diners de la política», expliquen fonts  financeres. El temor no eren les conseqüències penals, ja que Andbank no estava cometent cap delicte pel fet de conservar aquest patrimoni. Més aviat es temia un problema de reputació si aflorava la informació, com ha acabat passant, en un context d'enfrontament polític entre Espanya i Catalunya i en una conjuntura d'expansió de l'entitat en el mercat espanyol.

L'únic banc que va acceptar el compte que figurava a nom de la dona de Jordi Pujol, Marta Ferrusola, i quatre dels seus fills, va ser la BPA, encara que la família hauria contactat amb altres entitats del Principat. BPA és el quart banc andorrà per volum d'actius després de Crèdit Andorrà, Andbank i Banca Mora.

¿Per què BPA hauria acceptat els diners dels Pujol? En el sector financer andorrà es reconeix BPA com el banc més agressiu pel que fa a la captació de diners. És per això, dedueixen diverses fonts consultades, que els fons dels Pujol a Andorra traspassats podrien ser superiors a la quantitat que ha transcendit, encara que no tots els diners s'haurien traspassat via telemàtica, segons la informació de què es disposa a la banca andorrana.

El que ha aflorat de moment és el traspàs del compte de 4 milions d'Andbank a BPA, tràmit que va generar un document que, quatre anys després, ha acabat en mans de la policia espanyola. El compte va estar fins al 10 de juliol passat al BPA, quan els titulars van ordenar traspassar-lo a uns nous comptes al Banco de Madrid, propietat de BPA des del març del 2010, per fer aflorar els diners davant de la Hisenda espanyola.

A més a més, el banc propietat de la família Cierco i presidit per Higini Cierco Noguer -cosí de l'històric dirigent del PSC Higini Clotas Cierco- manté una rivalitat coneguda a Andorra amb Andbank per la caça de patrimonis i pel fitxatge d'equips gestors. L'any passat es van disputar la compra d'Inversis, fet que va acabar elevant el preu del banc espanyol.

Aquesta realitat ha alimentat la hipòtesi de la filtració de la informació per part d'un empleat. Els bancs andorrans neguen rotundament que hi hagi cap poma podrida i argumenten que el talp a la banca no existeix, cosa que apuntaria cap a filtracions d'altres entorns diferents del sector financer.

Accionistes: Antiga Banca Reig i Banc Agrícol.

Famílies Cerqueda i Ribas.

President: Manel Cerqueda

Propietaris  del banc d'inversió espanyol Inversis

Oficines: Uruguai, Andorra, Luxemburg, Suïssa,

Mònaco, Bahames, Miami, Mèxic, Panamà, Brasil.

Accionistes: Família Cierco

President: Higini Cierco Noguer

Propietaris del Banco de Madrid, amb seu a Espanya.Oficines: Uruguai, Panamà, Luxemburg, Suïssa i Espanya.

Accionistes: Banc Sabadell (51%) i un total de 800 petits accionistes andorrans, dels quals cap concentra més del 3% i en total sumen el 49%.

President: Robert Cassany i Vila

Accionistes: Famílies Ristot i Mora

Presidents: Francesc Mora Sagués i Francesc Mora MagriñàOficines: Uruguai, Suïssa, Miami (EUA) i Dubai.

Accionistes: Famílies Pintat, Casal, Reig

President: Jaume Casal Mor

Notícies relacionades

Propietaris del Banco de Alcalá

Oficines: Luxemburg, Paraguai, Suïssa, Miami (EUA), Mèxic, Panamà, Perú i Uruguai