EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Rajoy, sobre el 9-N: "Només sé que Mas ha dit que no farà res que sigui il·legal"

El cap del Govern central assegura que estudiarà les 23 propostes del president català perquè és la seva "obligació"

"La meva posició és llei, sí, però també diàleg", aclareix el president respecte al desafiament sobiranista

El president del Govern central assegura que estudiarà les 23 propostes del president Mas perquè és la seva obligació. / RODRIGO GARCÍA / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

En la seva primera intervenció després de la reunió que dimecres va mantenir amb el president Artur Mas a la MoncloaArtur MasMariano Rajoy ha assenyalat que, encara que no sap què passarà el 9-N, el seu interlocutor es va comprometre a no saltar-se la llei: "Amb franquesa, no sé què passarà el 9 de novembre. Només sé una cosa: que Mas ha dit que no farà res que sigui il·legal". "No tinc per què posar en dubte el que ell diu i no ho faig", ha afegit.

Rajoy ha respost així a la pregunta de què passarà si, tot i l'oposició del Govern central a la consulta, la Generalitat treu les urnes al carrer. Rajoy li va recordar durant la seva conversa "educada i respectuosa", ha subratllat, la seva posició de sempre respecte al desafiament sobiranista. El seu rebuig compta "per fortuna", ha afegit, amb el "suport" de nombroses forces, "particularment del PSOE", de les Corts i del Tribunal Constitucional (TC). La consulta seria "il·legal", insisteix, i "molt perjudicial per a tots els espanyols". Rajoy no ha escatimat en adjectius per definir el repte sobiranista: "És dolent, negatiu, perjudicial i empobreix Catalunya i la resta d'Espanya". Una oposició que no està en contradicció amb el diàleg: "La meva posició és llei, sí, però també diàleg".

Notícies relacionades

Sobre el document de 23 propostes que Mas li va entregar al president, aquest ha assegurat que l'estudiarà perquè és la seva "obligació", com ho seria analitzar qualsevol plantejament d'un altre dirigent autonòmic. 

Després de la reunió entre els dos mandataris, el Govern central es va posicionar a través d'un comunicat en el fet que, a més de rebutjar la consulta, va avisar que la inestabilitat política dificulta la recuperació. Mas, per la seva banda, va insistir en una roda de premsa que els catalans votaran "si pot ser d'acord amb l'Estat".