BALANÇ DEL PRIMER SEMESTRE DE L'ANY

Rajoy, triomfalista: "El 2014 és l'any de la recuperació"

"El país ha recuperat la confiança que havia perdut en els mercats i ha demostrat que som viables i que complim amb els nostres compromisos", ha dit el president

Segons el president de l’Executiu, la recuperació és ferma i intensa i anuncia que al setembre el Govern millorarà les previsions de creixement i ocupació. / RODRIGO GARCÍA / VÍDEO : ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que el primer semestre de l'any ha confirmat "de manera inapel·lable" que el 2014 és l'any de la recuperació econòmica.

Rajoy ha fet aquesta afirmació a l'inici del balanç que està oferint en roda de premsa al palau de la Moncloa.

"El país ha recuperat la confiança que havia perdut en els mercats i ha demostrat que som viables i que complim amb els nostres compromisos".

El cap de l'Executiu ha recordat que va dir que el 2012 seria l'any de l'ajust, el 2013 el de les reformes i el 2014 el de la recuperació, i ha fet èmfasi que aquest pronòstic s'ha confirmat.

Dret a l'esperança 

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que els espanyols tenen un "fonamentat dret a l'esperança" perquè, després d'una crisi econòmica que "ha sigut ingent", la recuperació econòmica és "ferma i cada vegada més intensa".

"Estem trepitjant terreny sòlid. La recuperació ha arribat per quedar-se", ha manifestat el cap de l'Executiu en la roda de premsa de balanç del primer semestre de l'any que està oferint al palau de la Moncloa.

Ha fet èmfasi en aquesta recuperació que confirmen l'OCDE, l'FMI i altres organismes internacionals --"no estem davant un miratge, ni davant una demostració d'optimisme injustificat", ha manifestat--, i ha assegurat que "el que està passant no és producte de la casualitat o la bona sort".

Gràcies a la tenacitat dels espanyols

"No, són xifres molt treballades, que han causat molt esforç i molta tenacitat a tots els espanyols", ha apuntat Rajoy, que ha continuat assenyalant que "qui vulgui negar-li mèrits al Govern té dret a fer-ho" però no hauria de negar mèrits a "tots els espanyols".

"Són ells els que han quadrat els comptes amb la seva determinació i el seu coratge", ha apuntat Rajoy abans d'admetre que una bona política del seu Govern "ha evitat que aquests esforços no fossin en va". "Primer es va evitar un rescat i ara estem en la recuperació en un temps rècord", ha postil·lat.

"Anem en la bona direcció, però som conscients que encara tenim moltes coses per fer i encara són moltes les dificultats que hem de superar", ha dit Rajoy.

En aquest sentit, ha apostat per "perseverar en les bones polítiques" i també veu arribat el moment de "pitjar l'accelerador del creixement". 

Millora de l'ocupació

Rajoy ha confiat que les dades d'atur registrat i afiliació a la Seguretat Social del juliol, que es donaran a conèixer en la primera setmana d'agost, mostrin la "mateixa bona direcció" que els dels últims mesos.

Notícies relacionades

Ha assegurat que "mai s'havia traslladat (a l'ocupació) el creixement econòmic de manera més directa com ara", cosa que ha atribuït a les reformes estructurals del seu Govern.

Així, ha recordat que, aquest any, el creixement interanual del PIB en el segon trimestre és de l'1,2% i l'ocupació augmenta a l'1,1%, mentre que "amb els brots verds del 2011", el PIB creixia el 0,6% i l'ocupació queia l'1,2%.