CONGRÉS EXTRAORDINARI

Rubalcaba reivindica el seu llegat en el seu comiat com a líder del PSOE

Subratlla la importància del federalisme, les primàries obertes i la conferència política

"Seguiré sent un membre actiu del PSOE tota la meva vida", assenyala emocionat

Rubalcaba s’acomiada emocionat dels seus companys amb una gran ovació. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Amb un discurs ple d'al·lusions personals i emocionant-se en algun moment, Alfredo Pérez Rubalcaba s'ha acomiadat aquest dissabte del lideratge socialista. L'exvicepresident ha reivindicat el seu llegat: primàries obertes, reforma federal de la Constitució i conferència política, entre altres iniciatives. “Però no n'hi ha prou de renovar el projecte. Ara el que toca és un nou líder”, ha conclòs Rubalcaba, que serà rellevat del càrrec de secretari general aquesta tarda en el congrés del principal partit de l'oposició, quan Pedro Sánchez sigui proclamat. 

“Abandono la primera línia de la política però mai abandonaré el meu compromís polític. I mai és mai. El PSOE serà el meu partit fins al final dels meus dies. ¡Fins al final dels meus dies! Seguiré sent un membre actiu del PSOE tota la meva vida”, ha dit abans de repassar els principals èxits del seu mandat en el partit.

La conferència política del mes de novembre passat: “va ser un èxit, ha deixat un projecte polític a sobre la taula. Li correspon a la nova direcció concretar-ho”. L'anomenada declaració de Granada, on els socialistes, com a resposta a l'augment de l'independentisme a Catalunya, van acordar reivindicar una reforma federal de la Constitució: “És una proposta molt important. Vam saber comprendre'ns i vam ser audaços. Estem tots satisfets d'aquesta proposta de reforma federal de la Constitució, es va obrint pas. És l'única via possible per resoldre el problema territorial i seguir convivint junts”. I les primàries obertes, ara aparcades, on militants i simpatitzants podran elegir el candidat a la Moncloa: “Tenen una lògica profundament democràtica. Tots els partits les acabaran fent. Fins i tot aquells que avui elegeixen els seus candidats als reservats dels restaurants.

Retorn a la universitat

Notícies relacionades

Ha estat un discurs sentit. Rubalcaba té fama de dirigent fred i calculador en extrem, però el cert és que s'emociona amb facilitat. Al donar les gràcies als membres de l'executiva, per exemple, se li ha trencat la veu. “Una de les coses més difícils que he hagut de fer quan he estat secretari general és fer mítings. Jo sempre he estat una persona de reflexió, d'explicacions. M'agradaven els mítings petits. I alguns companys em deien: ‘Ets un professor que s'ha fet polític’. I ara penso, ¿i si ara torno a la universitat i els xavals pensen que sóc un polític que s'ha fet professor? Tindria nassos”, ha fet broma el secretari general sortint, que al setembre renunciarà al seu escó i tornarà a la facultat de Químiques de la Complutense.

“El partit farà pinya al voltant del secretari general. Per això recuperarem la confiança dels ciutadans”, ha conclòs Rubalcaba. Amb la qual cosa, en el fons, ha volgut dir que sota el seu mandat el PSOE no ha estat unit.