ACCIÓ JUDICIAL CONTRA UN DIRIGENT POPULAR

Les víctimes del franquisme demanen empara al Constitucional per les "injúries" de Rafael Hernando

El diputat del PP va assegurar que algunes "només se'n recorden dels seus pares quan hi ha subvencions"

El Tribunal Suprem va arxivar la denúncia de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica

Rafael Hernando, diputat del PP, durant el debat de la cadena 13TV. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts

"Les víctimes del franquisme només se'n recorden dels seus pares quan hi ha subvencions". Ho va afirmar al novembre el diputat del PP Rafael HernandoPP Rafael Hernando en un debat a 13TV sobre si les restes de Franco havien de ser tretes del Valle de los Caídos. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) el va denunciar llavors per injúries i ara, després que el Tribunal Suprem (TS) arxivés el cas, demana empara al Tribunal Constitucional (TC).

El recurs, que les víctimes del franquisme presenten aquest divendres, es basa en la vulneració del dret a l'honor, a la igualtat i a la tutela judicial efectiva, així com en l'extralimitació de la llibertat d'expressió. L'associació creu que les ofensives paraules d'Hernando contra els que reclamen els cossos dels seus familiars que van ser llançats a cunetes constitueixen un delicte continuat "d'injúries greus fetes amb publicitat". I exigeixen que el diputat es retracti i sigui condemnat a pagar 1.000 euros per a projectes d'exhumació i participi durant cinc dies en aquests treballs a peu de fossa.

Els recurrents consideren que Hernando va ofendre cadascuna de les víctimes del franquisme enterrades en fosses comunes, a les quals representen més de 113.000 famílies, i "desprestigien i fan escarni de la causa que representen". Les víctimes qualifiquen l'afirmació del diputat del PP de "fal·laç, insultant, ofensiva i injustificada", i assenyalen que cap associació ha rebut subvencions des del novembre del 2011. En tot cas, es destinen exclusivament a "activitats" relacionades amb el col·lectiu, però "en cap cas", puntualitzen, "són per a les víctimes". Per això, lamenten que Hernando faltés "temeràriament" a la veritat amb l'única pretensió de "menysprear, desacreditar i estigmatitzar les víctimes", apunta el recurs.

El cas de Violeta Friedman

Notícies relacionades

La demanda d'empara es recolza en la jurisprudència del Constitucional contrària a la posició del Suprem, que no va admetre la querella de les víctimes del franquisme al no apreciar delicte a les paraules d'Hernando. El TS va considerar que el diputat només va fer "un judici de valor" i que la llibertat d'expressió inclou "crítiques inofensives o indiferents i fins i tot altres que puguin molestar, inquietar o disgustar". LaARMH es remet al cas de de Violeta Friedman, supervivent del camp de concentració d'Auschwitz, a qui el Constitucional va emparar davant les declaracions d'un cap de les SS alemanyes en què ironitzava sobre els jueus.

Segons la doctrina de l'alt tribunal i del d'Estrasburg, la llibertat d'expressió exclou les expressions "ofensives, vexatòries o insultants" que "atemptin injustificadament contra la reputació d'una persona fent-la desmerèixer davant opinió aliena".

Temes:

Franquisme