DIA CLAU DELS SOCIALISTES

La participació en les primàries del PSOE supera el 52% a les 18.00 hores

Els tres candidats a la secretaria del partit animen a la participació en un "dia històric" per al socialisme

Pedro Sánchez ha votat a la seva agrupació de Madrid.

Pedro Sánchez ha votat a la seva agrupació de Madrid. / DANI POZO (AFP)

6
Es llegeix en minuts

20.50 hores. El candidat a la Secretaria General del PSOE Pedro Sánchez s'ha convertit en l'aspirant més votat en la seva agrupació, al madrileny districte de Tetuan, amb el 55, 83% dels vots, enfront del 33,5% obtingut per Eduardo Madina i el 10,58% de 20.50 hores.Pedro Sánchez Eduardo MadinaJosé Antonio Pérez Tapias

19.45 hores: L'exministra socialista Carme Chacón ha precisat aquest diumenge que espera que les eleccions primàries per elegir els líders del PSOE i el PSC arribin a la mateixa participació que la registrada en els comicis que van enfrontar Josep Borrell i Joaquín Almunia el 1998, que va arribar al 62,4% a Catalunya.

14.00 hores: Una mica més del 32% dels militants socialistes han votat fins a les 14.00 hores a les 1.901 meses electorals que s'havien constituït en aquest moment per a la consulta que celebra el PSOE aquest diumenge per elegir el seu pròxim secretari general.

Segons les dades facilitades pel partit i actualitzades a les 15.00 hores, a les dues del migdia el cens constituït es fixa en 165.472 afiliats, un 83,60% del total dels 197.939 militants que té el partit. D'aquesta xifra, havien votat un 32,24%.

A aquesta hora, hi havia 1.325 taules sense constituir. Algunes agrupacions amb un nombre molt petit d'afiliats han fixat horaris particulars de votació, que a nivell general s'ha situat entre les 10.00 i les 20.00 hores.

Més afluència al nord

Segons les dades facilitades per la direcció federal, les comunitats {en què} la participació a les 14.00 hores ha estat més elevada a Cantàbria (47,38%), Castella i Lleó (35,97%), Euskadi (36,99%), Extremadura (37,26%), La Rioja (51,39%), {Navarra} (41,70%) i {Comunitat Valenciana} (35,97%). En aquell moment, l'afluència a les agrupacions no arribava al 30% a Aragó (29,72%), Balears (23,63%), Canàries (23,29%), Catalunya (26,68%), Galícia (28,02%) i Madrid (29,15%). Mentrestant, a Andalusia, la federació més nombrosa, la participació se situava lleugerament per sobre de la mitjana, en el 32,02%. Aleshores s'havien constituït un 59,42% de les meses electorals, que cobreixen un 78,7% del cens total del PSOE en aquesta comunitat.

Els candidats

12.00 hores: Els tres candidats a la secretaria general del PSOE ja han votat a les primàries del partit aquest diumenge abans del migdia, "un dia històric" per a la formació, tal com han qualificat la jornada Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias.

Pedro Sánchez s'ha mostrat "convençut" que la "veu neta i forta de les urnes" apostarà "pel canvi, la unitat i la fortalesa del PSOE". El diputat madrileny ha fet aquestes declaracions als periodistes a l'agrupació socialista de Tetuan (Madrid), on ha votat al voltant de les onze i on ha arribat caminant acompanyat dels seus pares i de la seva dona, Begoña.

Després de votar en les dues urnes que protagonitzen aquest dia --una per elegir el secretari general i una altra per als militants que aniran als congressos que després nomenaran els delegats per al congrés federal--, Sánchez s'ha dirigit a l'entrada de l'agrupació, on l'esperava un nombrós grup de periodistes.

Sánchez ha animat a la participació dels militants: "Que vagin a votar, és un dia important, històric, per al PSOE, per a Espanya i, per tant, cap militant s'ha de quedar a casa. Hem d'anar a votar, a exercir el nostre dret i ser els protagonistes del canvi que necessita el PSOE, que és un canvi i una unitat per sortir enfortits d'aquest procés congressual", ha dit. L'aspirant ha recalcat que aquest diumenge s'ha d'escoltar "la veu dels militants", a través de "la veu neta i forta de les urnes", i s'ha mostrat "convençut" que "s'apostarà" "pel canvi, per la unitat i per la fortalesa del PSOE", perquè és "fonamental" per a Espanya.

Una "oportunitat" històrica

Per la seva banda, Eduardo Madina també ha animat a aprofitar l'"oportunitat" de votar, i ha desitjat "sort" a tothom.

El diputat ha votat a l'Agrupació Socialista de Deusto, a Bilbao, cosa que ha considerat "un honor", i ha recordat, en declaracions als mitjans de comunicació, que va entrar per la porta d'aquest local als 17 anys i "així va començar tot".

Ha considerat que avui "s'escriu la primera línia d'un dels capítols que s'estudiarà com dels més exitosos i emocionants de la història del PSOE" i que, segons ha assegurat, "canviarà la seva història".

S'ha mostrat convençut que el nou procediment d'elecció del secretari general "ha vingut per quedar-se" i ha permès recuperar al partit "l'avantguarda en la manera d'interpretar els canvis que demana la societat".

"Ha suposat un exercici de transparència i obertura a la societat, hem recuperat el pols perdut després de les eleccions europees i hem iniciat un procés d'enfortiment que ens portarà cap a un creixement electoral i de protagonisme en la vida política del país", ha dit.

"Raonablement optimista"

A Granada ha anat a votar el candidat José Antonio Pérez Tapias, que confia en una alta participació, i això el fa ser "raonablement optimista", ha dit a la premsa. Pérez Tapias hi ha anat acompanyat de la secretària general del PSOE granadí, Teresa Jiménez.

S'ha mostrat "satisfet" pel procés i ha animat la resta de militants a aprofitar el dia per dipositar el seu vot, "participant i donant contingut a aquestes jornades que marcaran una fita històrica" en un moment en què, segons ell, el PSOE ha de "tenir un nou impuls".

Pérez Tapias ha apostat per materialitzar "el que hem promogut durant la campanya per a una renovació a fons", que torni a situar el PSOE "a l'esquerra per donar resposta als ciutadans".

El candidat de l'agrupació granadina, que coneixerà els resultats a la seu central del PSOE a Ferraz amb Madina i Sánchez, ha explicat que afronta la jornada "amb optimisme i alegria".

Centres de votació

Els centres de votació ubicats a les agrupacions locals del PSOE perquè els militants socialistes puguin elegir el secretari general estava previst que obrissin a les deu del matí, però ho han fet de manera molt desigual i a les 11.30 només ho havia fet el 17%.

Fonts del partit han explicat que l'obertura s'està portant a terme de manera molt desigual, perquè les agrupacions estan obrint en funció del nombre de militants que tenen i algunes de molt petites pot ser que no obrin fins aquesta tarda.

D'acord amb les dades que figuren a la pàgina web del PSOE, a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, per exemple, encara no hi havia cap mesa constituïda, mentre que a Castella-la Manxa només ho ha fet el 10,12%; a Madrid, el 9,56%, i a Castella i Lleó, únicament el 6,67%.

Catalunya tenia el 84% de les meses constituïdes; Cantàbria, el 47,22 %; Euskadi, el 45%; i la Rioja, el 40%. Són les que tenien més meses habilitades.

Notícies relacionades

En total hi ha 3.232 centres de votació ubicats a les agrupacions locals del PSOE, a les quals es podran dirigir els més de 198.000 militants socialistes que per primera vegada podran participar en l'elecció directa del secretari general.

20.15 hores:La participació en la consulta per elegir el nou Secretari General del PSOE es va situar en el 52% a les 18.00 hores, segons dades facilitades per la {dirección} federal, corresponents al 80% de les taules constituïdes en tot el país a {esa} hora. Aquesta dada no serà definitiu fins que no es tinguin les dades de totes les taules constituïdes, que se segueixen rebent en Ferraz, on a les 20.00 hores l'únic candidat a arribar era l'aspirant d'Esquerra Socialista.