Mas lamenta que el Rei no hagi reconegut que Espanya és un "Estat plurinacional"

El president justifica no haver aplaudit Felip VI amb l'argument que no ha fet un "discurs nou"

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / Madrid

Artur Mas ha lamentat aquest dijous que Felip VI no hagi reconegut davant les Corts que "Espanya és un Estat plurinacional". El president ha justificat no haver aplaudit gairebé el nou Rei, davant de l'ovació de prop de dos minuts que li ha dedicat la resta de l'hemicicle, amb l'argument que no li ha semblat "oportú" aplaudir "un discurs que no era nou", en referència a les paraules del Monarca, en què aquest ha fet referències a la "unitat nacional".

En unes declaracions davant els mitjans de comunicació a la seu de la Generalitat a Madrid i poc després d'haver participat en el besamans al Palau Reial, Mas s'ha mostrat més aviat escèptic davant la nova etapa que presumptament porta el relleu com a cap d'Estat. "Ja m'esperava que el discurs del Rei no seria nou", ha subratllat.

No obstant, a continuació, ha assenyalat que un "discurs no ho és tot" i ara s'han de veure "els passos" que fa Felip VI i "per on van les coses", tenint tot i això en compte que el seu paper és "representatiu" i no se li pot "demanar més".

Disposat al diàleg

El president ha assenyalat a més que ell no demanarà una audiència amb el nou Rei, però que està "a disposició" d'aquest "per iniciar qualsevol tipus de diàleg". I ha incidit que, per la seva part, les portes també estan obertes per reprendre el diàleg amb Mariano Rajoy.

Mas ha confessat que només s'han fet amb el president del Govern una salutació protocol·lària, mentre que durant el besamans amb els Reis ha pogut parlar una mica més, per desitjar-los "sort, èxit i encert". El president ha celebrat que Felip i Letizia han estat molt "afectuosos i amables" amb ell, i que li hagin parlat en català.

Finalment, el president ha recordat que va suspendre el seu viatge als EUA per estar present en la proclamació i així demostrar el "respecte" i la "cordialitat institucional" que en la seva opinió la Generalitat ha de  demostrar a la resta d'institucions.

'Wait and see'

Prèviament, en una conversa informal amb periodistes a la sortida de l'edifici del Congrés dels Diputats i al ser preguntat pel contingut del discurs del Rei, en què el Monarca ha fet referències a la unitat d'Espanyaunitat Espanya, Mas s'ha limitat a comentar: "Segueixo en el 'wait and see'".

Notícies relacionades

Mas va pronunciar aquesta mateixa frase l'11 de juny al Parlament, a preguntes de la líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho. La dirigent popular va preguntar al president català sobre quines serien les relacions de la Generalitat amb Felip VI, a la qual cosa Mas va respondre amb aquesta mateixa breu frase en anglès: "Wait and see".

El cap de l'Executiu català, que tenia prevista una visita oficial als EUA i l'ha escurçat per anar a l'acte del Congrés, ha presenciat la cerimònia a la tribuna de convidats del Congrés.