ELS COMPTES PÚBLICS

Hisenda diu que amb el càlcul català el dèficit de Madrid seria superior

El ministeri presentarà aquest mes el seu informe de les balances fiscals encarregat a l'equip coordinador pel professor Ángel de la Fuente

1
Es llegeix en minuts

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, "tem", ha dit aquest divendres, que el dèficit de la Comunitat de Madrid seria "superior" al de Catalunya si apliqués la mateixa metodologia que la de la Generalitat per calcular les seves balances fiscals. El Govern català xifra en 15.006 milions d'euros el seu dèficit fiscal del 2011, el 7,7% del PIB, xifra que suposa que cada català aporta 2.055 euros més dels que rep, segons va explicar aquest dijous el conseller d'Economia, Andreu Mas-ColellAndreu Mas-Colell.

La Generalitat ha obtingut aquest resultat aplicant el mètode del flux monetari, però si s'utilitzés el del càrrega-benefici, el preferit pels experts designats pel Ministeri d'Hisenda, el dèficit fiscal de Catalunya se situaria en 11.087 milions d'euros, equivalent al 5,7 % del PIB català. "No sé si ha fet una anàlisi d'altres comunitats autònomes, però em temo que amb una anàlisi mínimament objectiva, si un ho analitza amb la mateixa metodologia, els comptes de la Comunitat de Madrid serien superiors als catalans", ha dit en declaracions a Onda Cero.

Notícies relacionades

Beteta ha afirmat que el seu departament encara no ha tingut temps de valorar l'estudi català, ni la seva metodologia, ni quines partides s'han tingut en compte i quines s'han exclòs. I ha destacat que, a l'hora de calcular les balances fiscals, s'ha de tenir clar si es tracta de veure la distribució de la despesa pública o quina distribució han de tenir els impostos en relació amb la de la despesa pública.

L'estudi d'Hisenda

També ha avançat que les balances encarregades pel Ministeri d'Hisenda a l'equip coordinat pel professor Ángel de la Fuente s'exposaran aquest mes de juny, després d'introduir millores arran d'un seminari que es va celebrar a Girona. Una vegada publicades, ha assenyalat, es podran analitzar "de manera tècnica" els diferents mètodes i treure conclusions.