Mas: "Quan truquem a la porta de Madrid no hi ha resposta"

El president recorda que els catalans "es van escarrassar" el 2010 per evitar el rescat d'Espanya

Artur Mas, durant la trobada amb empresari d’aquest divendres a la Seu d’Urgell.

Artur Mas, durant la trobada amb empresari d’aquest divendres a la Seu d’Urgell. / TWITTER / @GOVERN

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / La Seu d'Urgell

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que quan Catalunya truca a la porta del Govern central "no hi ha resposta. Hi ha enrocament". Mas, que ha inaugurat la 25 Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell, ha reiterat que Catalunya "té un projecte propi", que "no va contra ningú ni nega a ningú" i que "tira endavant" amb l'esperança de diàleg "en benefici de tots".

Davant preguntes de preocupació dels empresaris per una possible sortida de la UE si Catalunya s'independitzés, Mas ha dit que això només passaria "si algú la vetés". I, ha afegit: "ningú ho ha dit fins ara". En tot cas, ha destacat que "la certesa absoluta" no és possible. "Si volem certeses absolutes és millor que ni comencem".

A més d'insistir que el català és un procés "serè" que "no nega la relació amb l'Estat espanyol, ha insistit que aquesta vinculació "ha de ser completament diferent". El president ha recordat que els catalans sí que "es van escarrassar" i van salvar Espanya del rescat el maig del 2010 quan el Govern socialista va necessitar suport. "No va ser l'oposició espanyola", que llavors era el PP. I, en canvi, ha afegit, quatre setmanes després, el Tribunal Constitucional va dinamitar l'Estatut.

El cap de l'Executiu català ha admès que el procés iniciat és "de risc", però s'ha preguntat si no té més perills seguir per la via tradicional. En tot cas, ha dit que Catalunya "no es pot permetre el luxe de fer marxa enrere". Sobre la possibilitat que la consulta se celebri el 9 de novembre, ha assegurat que això no l'hi han de preguntar a ell. "Jo he de dir que sí", ha sentenciat. La pregunta, ha afegit, se li ha de fer "a qui es pot carregar tot el procés". El president ha afirmat que l'objectiu prioritari no és la independència o no, sinó la consulta.

Notícies relacionades

En relació amb la balança fiscal, presentada ahir pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha destacat que aquest desfasament "està com sempre", al voltant del 8% del PIB. Aquest saldo negatiu, ha dit, resta possibilitats a Catalunya, que, ha recordat, "mai ha negat la solidaritat" amb la resta de l'Estat, però amb una proporció digerible".   

Al seu torn, durant el seu discurs, ha explicat que "els països més petits són més competitius". Al seu entendre, aquesta mena d'estats tenen avantatges que parteixen de ser "més manejables" i comptar amb "més qualitat democràtica". Mas ha posat com a referents Àustria, Holanda, Dinamarca o Finlàndia. També ha afirmat que ara "sí que es pot parlar de reactivació econòmica".