Susana Díaz no competirà per la secretaria general del PSOE

"No puc defraudar els que han confiat en nosaltres a Andalusia", explica la presidenta per argumentar la seva renúncia a liderar el partit

La seva retirada deixa tres candidats: Eduardo Madina, José Antonio Pérez Tapias i Pedro Sánchez

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz.

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz. / EFE

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / Sevilla

La baronessa del PSOE andalús, Susana Díaz, ha acabat d'esfullar la margarida i ha optat per no ser candidata a la secretaria general del PSOE després de la renúncia d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Les raons, segons ha explicat aquest dimarts al matí, es basen en la necessitat de complir el seu compromís amb els andalusos que van confiar en el seu partit en les últimes eleccions i a mantenir forta una federació, l'andalusa, que ha definit com la "columna vertebral" del PSOE.

En una entrevista a la Cadena SER, Díaz ha explicat que en aquestes dues setmanes ha consultat molta gent, "companys i ciutadans", i finalment ha optat per quedar-se a Andalusia convençuda de la importància de donar estabilitat política a la regió i, per extensió, a Espanya.

La retirada de Susana Díaz deixa tres candidats: Eduardo Madina, José Antonio Pérez Tapias i Pedro Sánchez

Caiguda de vots a les europees

Ha recordat, a més, que el 25 de maig el PSOE va patir la pitjor caiguda de vots de la seva història, cosa que no va passar a Andalusia, "per això no puc defraudar aquest vot".  "Havia de prendre una decisió coherent i responsable", ha assegurat.

Com a últim motiu esgrimit per la també presidenta de la Junta d'Andalusia hi ha la importància de complir amb la paraula donada i "demostrar a la gent que una altra manera de fer política és possible". "El meu lloc és aquest", ha insistit, "i com puc aportar és complint amb la meva paraula i amb la majoria dels ciutadans" que han confiat en el PSOE andalús.

En aquest sentit, Díaz ha recordat que només fa nou mesos que és al capdavant de la Junta d'Andalusia (va ser investida al setembre, i nomenada líder dels socialistes regionals al novembre) i que entre els seus objectius hi ha "guanyar les pròximes eleccions i que els andalusos puguin confiar en el seu president". Així, ha assegurat que davant aquells que en els últims dies qüestionen el sistema d'Estat, "la forma de donar prestigi i reforçar la política és complir amb la paraula donada".

El futur del PSOE

Respecte al futur del PSOE, la baronessa andalusa s'ha mostrat a favor de donar veu als militants "que treballen cada dia per aquesta organització", encara que ha advocat perquè del pròxim congrés extraordinari en surti un partit "sòlid que doni estabilitat". Sobre possibles candidats no s'ha pronunciat encara, tot i que ha reconegut que haurà de tenir una forta "vocació majoritària" i treballar dur per tornar la il·lusió als militants i ciutadans en general.

La presidenta andalusa s'ha mostrat molt crítica a l'afirmar que "els socialistes no han entès encara què va passar el 25-M, fa setmanes que parlem de nosaltres mateixos i no dels problemes de la gent", i per això ha advocat perquè l'encara executiva federal piloti un congrés "que sigui bo per a Espanya". "A Andalusia si que ho vam entendre, i vam aconseguir un partit fort i cohesionat, amb il·lusió, aquest és el secret del PSOE andalús” que ara ha de repetir el federal".

Notícies relacionades

Així, ha defensat que el PSOE ha de ser un partit sense complexos a l'hora de defensar les polítiques realitzades durant més de 20 anys de govern o el model de país. "Quan els ciutadans no ens reconeixen, tenim complexos de defensar el model d'estat o no ens unim, llavors no ho estem fent bé", ha subratllat, encara que com en anteriors ocasions s'ha mostrat favorable a revisar la Constitució. "No podem frivolitzar sobre la fragmentació del país", ha dit, "nosaltres defensem la Constitució i l'estat de Dret", al mateix temps que ha criticat que els que ara qüestionen el sistema democràtic sortit de la Transició "qüestionen 20 anys de govern socialista".

Díaz ha volgut agrair en aquest punt a tots aquells dirigents que la van assenyalar com la taula de salvació del partit, assegurant que "m'entregaré per ajudar-los", tot i que ha repetit que la millor ajuda que pot donar és "fent bé les coses aquí i no qüestionant el govern sinó la forma de fer govern".