El PSC demana al PSOE un referèndum sobre la monarquia

Els socialistes catalans volen que la reforma constitucional contempli aquesta votació sobre el sistema d'Estat

Madina reclama un debat "futur" sobre el Rei i la república

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

El PSC ha fet aquest dimarts un pas més enllà en el seu republicanisme. Abans de la reunió del grup parlamentari socialista, per debatre sobre la posició davant el ple del Congrés que demà farà efectiva l'abdicació del rei Joan Carles, els diputats del partit català han mantingut una trobada prèvia en què han decidit demanar al PSOE que aposti per un referèndum perquè els ciutadans elegeixin entre monarquia o república.

Els socialistes catalans recolzaran el projecte de llei que autoritza la sortida del cap de l'Estat, perquè creuen que el que es vota dimecres només és la successió de Joan Carles, però demanaran al PSOE que inclogui aquesta votació entre les seves propostes de reforma constitucional. Segons fonts del PSC, serà el diputat Joan Rangel, exdelegat del Govern a Catalunya, qui prendrà aquest migdia la paraula per traslladar la posició. Fins ara, diferents grups municipals del partit, com el de Barcelona i el del Prat de Llobregat, havien advocat per aquesta consulta sobre la forma d'Estat, però ara la posició adquireix un caràcter molt més orgànic.

Possibles indisciplines

La reunió es preveu tensa. L'abdicació del Rei ha disparat entre els socialistes el republicanisme, un assumpte que mai s'ha tancat del tot. Els diputats Odón Elorza i Guillem Garcia Gasulla fa dies que reclamen llibertat de vot per poder desmarcar-se'n. Davant la possibilitat d'una petita rebel·lió, l'encara secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha decidit presidir la reunió, cosa que passa en comptades ocasions.

Notícies relacionades

“La posició del PSOE és clara i ja està fixada: donar compliment constitucional a la successió en la direcció de l'Estat. Els que demanen llibertat de vot estan demanant que el partit no tingui posició política, però sí que en tenim. Estem dins de la Constitució”, ha dit aquest matí la portaveu socialista a la Cambra baixa, Soraya Rodríguez. 

Eduardo Madina, un dels favorits per rellevar Rubalcaba en el congrés socialista de finals de juliol, comparteix la posició, però també ha demanat que el partit abordi el debat sobre el sistema d'Estat. “Jo ja he dit moltes vegades que sóc republicà. Demà no hi ha un debat sobre monarquia o república, però espero que aquest debat es tingui en el futur al PSOE, com s'ha tingut sempre”, ha dit el diputat basc, que en les pròximes dates, igual que el madrileny Pedro Sánchez, anunciarà la seva candidatura a la Secretaria General del PSOE. Després de la renúncia de Susana Díaz, presidenta de la Junta andalusa, els dos parlamentaris són els que més possibilitats tenen per arribar al lideratge del partit.