LA POLÈMICA ENCÉN LES XARXES

Els dibuixants d''El Jueves' acusen RBA de censurar la portada del Rei

Vuit il·lustradors han deixat la revista i lamenten que el "discurs unitari" sobre la Monarquia quedi gairebé sense alternatives als quioscos

La portada censurada d’’El Jueves’ sobre l’abdicació del Rei (dreta) i la de Pablo Iglesias per la qual ha estat substituïda als quioscos.

La portada censurada d’’El Jueves’ sobre l’abdicació del Rei (dreta) i la de Pablo Iglesias per la qual ha estat substituïda als quioscos. / TWITTER

2
Es llegeix en minuts
LAURA ESTIRADO / Barcelona

Una ordre directa de la cúpula editorial de RBA ha estat la causa del canvi de portada d'aquesta setmana de la revista 'El Jueves' i de la destrucció de més de 60.000 exemplars que portaven a la portada un dibuix de Manel Fontdevila amb el Rei amb una pinça al nas col·locant-li una corona bruta i plena de mosques al príncep Felip. Així ho han denunciat l'autor de la vinyeta i altres companys de la revista, com Albert Monteys, il·lustrador veterà de la publicació i que va arribar a dirigir-la fins al 2011, que han parlat directament de "censura" de l'editora del setmanari satíric.

"No se'ns han donat les raons", ha explicat Monteys en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Un cop que ens van dir que retiraven i canviaven la revista ens van explicar que no podíem tocar mai més aquest tema de la Casa Reial en portada. A dins podíem fer el que volguéssim. Per això, tant ell, com l'autor del dibuix, així com sis companys més --Guillermo, Bernardo Vergara, Manuel Bartual, Isaac Rosa, Paco Alcázar i Luis Bustos-- han decidit deixar en bloc el setmanari.

La polèmica s'encén a Twitter

La polèmica està servida, sobretot a Twitter, on el tema ha estat 'trending' i on sí que s'ha publicat --i retuitejat milers de vegades-- la portada del Rei censurada. També ha estat la plataforma des de la qual s'han explicat alguns il·lustradors, com Monteys.

En una vinyeta clarificadora, Monteys ha explicat que ignora els "mecanismes" que han donat origen a la decisió de RBA --el dibuixant no pot assegurar que hagi estat per pressions encara més altes--, però lamenta que, arran de la retirada de la portada sobre l'abdicació, el "discurs unitari" sobre l'actualitat de la Monarquia hagi quedat gairebé sense alternativa als quioscos.

Sobre el futur d''El Jueves' després d'aquesta decisió, Monteys i Fontdevila han dit que "hauran de buscar més dibuixants". "Un cop que RBA ha decidit que la revista funciona així, doncs a partir d'ara serà una altra revista".

Diversos treballadors de la publicació ha explicat que 60.000 exemplars amb la portada original de Fontdevila es van arribar a imprimir i que, posteriorment, es van destruir per ordre de RBA. Un dia més tard del que és habitual, 'El Jueves' va arribar als quioscos aquest dijous però amb un altre tema de portada: Pablo Iglesias, el líder de Podem que ha donat la campanada en les europees del 25 de maig.

Notícies relacionades

El 2007, Manel Fontdevila també va firmar una altra portada controvertida i que també va ser segrestada: la de Felip i Letizia mantenint relacions sexuals.

Aquí hi ha la versió del que ha passat de Monteys: