Joan Carles no voldrà ser comte de Barcelona

La cerimònia de proclamació tindrà caràcter laic

La futura princesa d'Astúries no podrà viatjar amb el seu pare

El príncep Felip i el rei Joan Carles, en un acte castrense a El Escorial aquest dimarts.

El príncep Felip i el rei Joan Carles, en un acte castrense a El Escorial aquest dimarts. / EFE

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

El Rei no vol utilitzar cap títol de la Corona espanyola i ha decidit que no serà comte de Barcelona quan deixi el tron. Així ho ha comunicat aquest matí un portaveu de la Zarzuela, que ha destacat la feina que queda per definir en les pròximes setmanes el paper de Joan Carles Sofia.

Un decret del Govern definirà el tractament que hauran de rebre els ja exmonarques, mentre que serà un acord entre l'Executiu i el futur Felip VI el que concretarà el paper que tindrà Joan Carles.

Els actuals portaveus de la Casa del Rei, pendents de saber si continuaran en la nova etapa, no han pogut donar resposta a diverses de les preguntes que es plantegen davant el relleu a la direcció de l'Estat. En un esmorzar informatiu amb la premsa, han reconegut que hi ha moltes decisions per prendre en els pròxims dies.

CERIMÒNIA LAICA

La proclamació del nou Monarca tindrà lloc el dia 19 de juny, segons la Zarzuela, que ha informat que tindrà un caràcter laic. El protocol encara s'ha de tancar, però ara com ara descarten que hi hagi caps d'Estat estrangers convidats per les limitacions d'espai.

AFORAMENT

En la reunió s'ha assegurat que a la direcció de l'Estat no s'ha estudiat la protecció legal que tindrà Joan Carles quan deixi la Corona, després d'haver estat inviolable durant 39 anys gràcies a la Constitució. "No és el nostre assumpte", ha dit un portaveu, que veu raonable que el Govern, mitjançant una llei, li doni l'aforament del qual gaudeixen més de 2.000 polítics a Espanya.

Notícies relacionades

LA FUTURA PRINCESA ELIONOR

La primogènita de Felip i Letizia assumirà tots els títols del seu pare i es convertirà en l'hereva a partir del dia de la proclamació. Aquesta circumstància fa aconsellable que, com ha passat fins ara amb pare i fill, no viatgi en el mateix mitjà de transport que el nou rei.  No obstant, tenint en compte l'edat de la nena, 8 anys, la Zarzuela destaca que la seva vida haurà de transcórrer amb "la màxima naturalitat".

Temes:

Joan Carles I