El Rei ha abdicat al juny davant el temor d'una "tardor complicada"

Un portaveu del cap de l'Estat no vol comentar la possible absència de Mas el 19 de juny en la proclamació del nou Monarca

La Zarzuela diu que la Monarquia significa "estabilitat", i Felip VI, "continuïtat"

rei

rei

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

Els assessors del rei Joan Carles han explicat aquest matí les raons de l'abdicació del Rei i els motius que el van portar a anunciar la notícia dilluns.

Un portaveu de la Zarzuela ha reconegut que el ressorgiment que el moviment independentista viurà amb la Diada fa preveure "una tardor complicada" que desaconsellava que el relleu a la Direcció de l'Estat es fes en l'última part d'aquest any.

Al ser preguntat sobre si el preocupa que Artur Mas no vagi a la proclamació --que finalment tindrà lloc el 19 de juny, segons fonts governamentals--, aquest portaveu ha contestat: "Les seves decisions les pren ell". A la Casa del Rei no volen comentar aquesta possible absència ni l'abstenció que ha anunciat CiU en la votació de la llei d'abdicació.

Notícies relacionades

Aquesta font no comparteix la idea que el futur Felip VI "obri una nova etapa de la història d'Espanya". Al seu parer, la nova etapa la va obrir Joan Carles l'any 1975. "Ara hi haurà una continuïtat d'aquest canvi. La Monarquia significa estabilitat i aquest pas que es farà representa continuïtat amb aquella etapa, que sí que va ser nova després del 75", ha afegit.

Discurs amb les línies del seu regnat

El futur Rei utilitzarà "el juliol i l'agost amb intensitat" i viatjarà per Espanya i l'estranger, ha afegit el portaveu de la Zarzuela. Felip vol apuntar en el seu discurs davant les Corts, el dia de la proclamació "les seves idees sobre el regnat". Serà un discurs de fons que prepararà amb els seus assessors i que comunicarà a l'Executiu, per si vol fer algun suggeriment.

Temes:

Joan Carles I