38 ANYS DE REGNAT DE JOAN CARLES I

Letizia, una dècada preparant-se per ser reina

La que un altre temps va ser periodista de TVE es va ficar de ple en la seva nova missió quan es va comprometre amb el Príncep

Foto oficial de la Zarzuela dels Prínceps d’Astúries.

Foto oficial de la Zarzuela dels Prínceps d’Astúries. / CRISTINA GARCIA RODERO (AFP)

3
Es llegeix en minuts

Amb l'abdicació del Rei i la pròxima arribada al tron del Príncep d'AstúriesLetizia es convertirà en reina d'Espanya, un paper per al qual s'està preparant des de fa més d'una dècada, des que es va comprometre amb Felip.

Fa només 12 dies que els Prínceps d'Astúries van celebrar el desè aniversari del seu matrimoni, una dècada de treball en què Letizia no s'ha limitat a mantenir un perfil de consort.

La que en un altre temps va ser periodista de Televisió Espanyola Letizia Ortiz Rocasolano es va ficar de ple en la seva nova missió quan es va comprometre amb el Príncep i des d'aleshores no ha parat de formar-se i treballar tenint sempre la Reina com a model.

Cada vegada més protagonisme

Cada vegada ha assumit més protagonisme i ha aconseguit consolidar un espai propi de treball, donant el seu aval a activitats en favor de la infància i la joventut, l'educació, la lluita contra les malalties penoses i la investigació científica.

Tot això sense descuidar els nombrosos viatges oficials i actes públics compartits amb el Príncep, i sempre pendent de l'educació i la protecció de les seves filles, les infantes Elionor i Sofia.

Perquè una de les principals preocupacions de la Princesa d'Astúries sempre ha estat mantenir, sense descuidar les seves obligacions institucionals, una vida privada com més normal millor, amb el Príncep, les seves filles i el seu entorn de família i amics.

La princesa va estrenar una agenda de treball pròpia l'octubre del 2006 amb la inauguració del col·legi Prínceps d'Astúries, a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón.

Dos anys abans, el novembre del 2004, ja havia presidit el seu primer acte oficial en solitari, la inauguració del IX Congrés d'Acadèmies Iberoamericanes de la Història, a causa de l'absència de Felip que va haver d'assistir a Abu Dhabi a les honres fúnebres del xeic Zaied bin Sultan al-Nahyan.

El seu primer discurs

El 15 de juny del 2005, Letizia va pronunciar el seu primer discurs, a Logronyo, en un acte de la Guàrdia Civil i en presència del Príncep.

Però l'acte en què és més visible la seva presència institucional amb Felip és l'entrega dels premis Príncep d'Astúries, un esdeveniment especial per a tots dos perquè se celebra a Oviedo, ciutat natal de la Princesa.

En l'última dècada, els Prínceps han rebut junts més de 7.200 representants de tots els sectors de la vida espanyola en 248 audiències amb cobertura informativa i han intervingut en 1.516 actes oficials.

Així mateix, només l'agenda pròpia de Letizia l'ha portat a rebre més de 2.100 persones en 107 audiències i assistir a 190 actes oficials.

Interessos a l'estranger

La Princesa ha contribuït així mateix a consolidar el paper de Felip com a promotor dels interessos espanyols a l'estranger a través de 73 viatges en què han visitat 38 països de quatre continents, sense oblidar les 70 visites del Príncep a 39 països -incloses 38 preses de possessió iberoamericanes- i els dos viatges de Letizia a Ginebra per reunir-se amb experts de l'OMS.

En aquests últims anys de creixent activitat dels Prínceps com a conseqüència de les intervencions quirúrgiques a què s'ha sotmès el Rei, la presència de Letizia s'ha convertit en habitual, mentre altres membres de la família, com la infanta Cristina, deixaven d'estar a l'agenda d'actes de la casa Reial.

Tot en un context en què ha estat visible el distanciament públic dels Prínceps amb la infanta i el seu marit, Iñaki Urdangarin, sotmesos a investigació judicial pel cas Nóos.

Notícies relacionades

Fa pocs dies, la presència de les infantes Elionor --de vuit anys-- i Sofia --de set-- en el seu primer acte oficial amb els seus pares, a la tribuna d'una cerimònia militar a la base aèria de San Javier reforçava la imatge de continuïtat institucional de la Corona.

Però també mostrava, una vegada més, la foto d'una dona pendent de les seves filles i, potser ja, conscient del seu futur imminent com a reina i mare de la nova hereva de la Corona.

Temes:

Joan Carles I