DESPRÉS DE LES ELECCIONS EUROPEES

Patxi López deixarà de liderar el PSE i anuncia un congrés extraordinari

El secretari general dels socialistes bascos considera que "són necessàries" cares noves

No aclareix si es postularà per rellevar Rubalcaba i declara que el primer és "enfortir el partit"

Patxi López: Els nous temps exigeixen noves cares / EFE / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

Els pèssims resultats dels socialistes en les eleccions europees de diumenge han provocat una nova víctima. Després de la renúncia, dilluns, del líder del PSOE, Alfredo Pérez RubalcabaPSOEAlfredo Pérez Rubalcaba, així com la del dirigent navarrès, Roberto JiménezRoberto Jiménez, aquest dimarts ha anunciat la seva marxa el secretari general dels socialistes bascos, Patxi López. Després de convocar un congrés extraordinari del PSE per al setembre per renovar el partit, ha optat per mantenir el seu mutisme sobre si es presentarà com a candidat a les primàries del PSOE: "L'important ara és enfortir el partit", ha assegurat.

En una roda de premsa convocada a Bilbao, López ha explicat que la seva decisió és conseqüència directa de la debacle electoral dels socialistes a Euskadi, on han perdut pràcticament la meitat dels vots rebuts el 2009. Davant aquest complicat panorama, ha expressat que "els nous temps exigeixen noves cares", i que després de dotze anys com a secretari general és el moment de "tancar un cicle".

López ha expressat el seu desig que el congrés basc, que se celebrarà després de l'estatal i abans que es desenvolupin les primàries, tingui un caràcter "catàrtic", perquè considera que "ja no val dir que hem entès el missatge de la ciutadania". Per a aquesta "renovació necessària" no ha citat noms de possibles candidats, al considerar que "el càrrec no és hereditari".

"El guió no està escrit"

L'encara líder dels socialistes bascos ha tornat a eludir la pregunta de si aspira a ser secretari general del PSOE, i s'ha limitat a expressar que "el guió no està escrit". En tot cas, ha assenyalat que no té ambicions personals, ha destacat que "ajudarà el partit on es cregui" que és "necessari".

Notícies relacionades

López recolza la decisió de Rubalcaba de convocar primer un congrés extraordinari del PSOE i celebrar posteriorment unes primàries obertes. Segons ell, abans s'ha d'"enfortir el partit" de cara a les municipals i autonòmiques de l'any que ve, perquè sense un partit fort "no hi ha candidat que valgui".