tribunals

Investigats set mossos acusats de detenció il·legal

Segons fonts jurídiques, l’home va rebre insults homòfobs 

Una agent que va presenciar els fets va interposar una denúncia davant la divisió d’Afers Interns del cos policial.

Investigats set mossos acusats de detenció il·legal
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre està investigant set agents dels Mossos d’Esquadra pels presumptes delictes de detenció il·legal i d’odi i discriminació contra un home gai d’origen marroquí que el 8 de novembre del 2021 va protagonitzar un aldarull en un bar del districte de l’Eixample, segons fonts jurídiques i judicials. La polèmica actuació policial va ser denunciada mesos després per una de les agents que va participar (per ara també imputada) davant Afers Interns dels mateixos Mossos. La setmana passada van declarar alguns implicats.

L’incident es va produir en un local nocturn. El propietari va trucar als Mossos per alertar que un home d’origen marroquí estava fora de si i havia trencat un dit a una dona que no va voler presentar cap denúncia perquè era amiga de la persona que estava protagonitzant l’aldarull. Després de rebaixar-se la tensió al bar, els agents van marxar, però, al cap d’uns minuts, sempre segons les mateixes fonts, l’amo de l’establiment va tornar a contactar amb la policia perquè la mateixa persona havia cremat un client a la cara amb un cigarret. Quan la patrulla policial va arribar, es va trobar l’home, visiblement alterat i amb actitud agressiva, reduït a terra pel propietari del local. "Estava com boig", recorda l’amo. Al lloc es van dirigir fins a tres patrulles de la policia de la Generalitat amb els seus respectius agents: sis en total. Els policies van aconseguir emmanillar l’home i el van introduir en un dels seus vehicles. "Van tenir paciència amb ell", va insistir el propietari de l’establiment.

Al mostrar-se agressiu, a més dels dos agents d’aquest cotxe, un tercer policia es va col·locar al seient del darrere, juntament amb el retingut. A l’interior del cotxe és on, segons fonts jurídiques, l’home va rebre insults homòfobs i se’l va contenir per força, i fins i tot va rebre algun cop. A més, va vomitar al cotxe.

Tres minuts i mig va durar el trajecte. Els agents no van conduir el perjudicat a cap comissaria i el van deixar al carrer. Van declarar que el van fer baixar del cotxe patrulla al lloc on, segons la seva versió, l’home els va indicar que vivia la seva parella. Per aquesta raó, el jutge imputa el presumpte delicte de detenció il·legal. El delicte d’odi està vinculat a l’actitud discriminatòria cap a la víctima.

No és fins a mesos després, el juliol del 2022, que una agent que anava en aquest vehicle policial –i que es trobava fent pràctiques– va decidir denunciar els fets davant la divisió d’Afers Interns.

La denúncia a un cap

Notícies relacionades

Aleshores, va començar el procediment que està instruint el jutge Aguirre i del qual s’encarrega la fiscalia contra l’odi i la discriminació. L’advocada penalista Valentina Mazzoni, que defensa un dels policies, ha declinat fer declaracions, igual que l’acusació del col·lectiu Irídia.

A més dels sis agents que van actuar en l’incident, també hi figura com a investigat un cap del cos. La mossa que va denunciar davant Afers Interns els seus companys va assegurar que havia comunicat a aquest comandament policial el que havia passat al cotxe. No obstant, el cap ho nega rotundament. Tres dels policies imputats no van participar en els fets perquè anaven en altres vehicles.

Temes:

Barcelona