El PSOE convocarà un congrés extraordinari al juliol

Rubalcaba assumeix la "responsabilitat política" dels "mals resultats"

L'encara secretari general vol que la nova direcció sigui l'encarregada d'organitzar les primàries obertes

El PSOE convoca un congrés extraordinari que organitzarà les primàries, a les quals Rubalcaba no es presentarà. / periodico

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ / Madrid

El pitjor resultat de la història que ahir va registrar el PSOE ha portat avui la cúpula del partit a decidir convocar un congrés extraordinari per elegir un nou líder. Alfredo Pérez Rubalcaba posa així punt final a la seva etapa al capdavant d'un PSOE al qual els seus electors han girat l'esquena a tot Espanya menys a Andalusia, Extremadura i Astúries.

Rubalcaba, que ha comparegut en roda de premsa, ha anunciat que aquesta cita per elegir la "nova direcció" se celebrarà els dies 19 i 20 de juliol. "S'ha d'assumir la responsabilitat política d'uns mals resultats, ho assumeix la direcció i en particular el seu secretari general. Aquesta direcció no ha de ser la que organitzi les primàries obertes, perquè hem de assumir aquesta responsabilitat política", ha declarat. "Congrés extraordinari i nova direcció; és el que he proposat i és el que el partit ha acceptat", ha continuat. 

A la sala, Rubalcaba ha comparegut acompanyat únicament per Elena Valenciano, la candidata europea, una soledat que no és així, segons l'encara secretari general. "Em sento acompanyat", ha assegurat.

PRIMER CONGRÉS, DESPRÉS PRIMÀRIES

El dirigent ha assegurat que no es presentarà a les primàries, una cosa que, ha comentat, va decidir fa temps. Segons ha explicat, l'hi havia comunicat a Valenciano, el secretari d'organització, Óscar López, i a l'expresident Felipe González. Rubalcaba no ha volgut dir si significa el seu final polític de manera definitiva. "Respecte al meu futur personal, temps tindrem de parlar-ne", ha afirmat. "Del meu futur en parlarem després", ha dit quan se li ha repreguntat. ¿I per què no ha dimitit?, se li ha plantejat en un altre moment. "Perquè la responsabilitat és meva i la meva responsabilitat com a secretari general s'acaba quan n'hi hagi un de nou", ha respost.

Notícies relacionades

Rubalcaba ha defensat el pla de primer congrés i després primàries, perquè aquesta nova direcció és la que ha d'organitzar el nou partit. Aquesta fórmula no és la que prefereixen Eduardo Madina i Carme Chacón, que defensen que se celebrin primer les primàries. "Només si primer ens obrim a la societat, la societat s'obrirà a nosaltres. El canvi comença per nosaltres", ha escrit l'exministra de Defensa avui a Twitter.

Pel que fa a la caiguda dels socialistes a Catalunya, el secretari general del PSOE ha demanat que es continuï recolzant "el diàleg i la reforma constitucional", perquè creu que és la fórmula que s'acabarà imposant.

Temes:

PSC PSC