REACCIONS A INTERNET AL CRIM DE LLEÓ

Interior i Justícia buscaran reformes legals per castigar els comentaris ofensius en les xarxes socials

Els comentaris publicats després de l'assassinat d'Isabel Carrasco aviven el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió

"Treballarem conjuntament per veure com podem posar límit a aquesta situació", assenyala Fernández Díaz

Fernández Díaz ha assenyalat la importància de posar límit a comentaris que inciten a l’odi o fan apologia del delicte. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Els missatges pujats de to que s'han publicat a les xarxes socials arran de l'assassinat de la presidenta de la Diputació de LleóIsabel Carrasco, han encès el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió. El titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ja va anunciar aquest dimarts una investigació per determinar si aquests missatges són constitutius de delicte, i el seu ministeri col·laborarà amb el de Justícia per buscar reformes legals que persegueixin la "incitació a l'odi" a internet. Així s'ha expressat aquest dimecres Fernández Díaz, que ha assenyalat la importància de "posar límit" a comentaris que inciten a l'odi o fan apologia del delicte.

"Entenem que aquestes conductes, en la mesura que inciten a l'odi, han de ser perseguides; per això estudiarem la manera d'abordar instruments legals addicionals que permetin fer compatible la llibertat d'expressió i el dret d'informació amb el dret dels ciutadans al seu honor, intimitat i la seva seguretat", ha dit el ministre de l'Interior als passadissos del Congrés. "Treballarem conjuntament Interior i Justícia per veure, en el marc del nostre Estat de Dret, com podem posar límit a aquesta situació", ha afegit Fernández Díaz. Dues regidores del PSOE gallec han dimitit arran, precisament, dels seus missatges ofensius a les xarxes socials.

Des de Bucarest, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va condemnar aquest dimarts a la nit els comentaris ofensius sobre Carrasco després del seu tràgic assassinat: "Ara el que s'ha d'estudiar és, si a més d'aquest retret ètic i polític, alguns d'aquests comentaris poden tenir conseqüències jurídiques com a conseqüència d'haver vulnerat la legislació", va apuntar.

"Una plaça pública"

La número dos del PSOE, i candidata al 25-M, Elena Valenciano, per la seva part, considera que no és necessària una regulació específica per frenar o castigar els insults a les xarxes socials, sinó que s'ha d'aplicar la llei existent, "ni més ni menys". "Twitter és com una plaça pública; el que no es pot fer en una plaça pública tampoc es pot fer a Twitter, això és així", ha assenyalat en declaracions als periodistes.

"Una caça de bruixes"

Per la seva banda, el diputat d'IU Gaspar Llamazares ha denunciat que Interior busca a les xarxes socials "un autor intel·lectual que no existeix" de l'assassinat de Carrasco, i ha acusat Fernández Díaz de portar a terme "una caça de bruixes" a les xarxes "que només té una direcció", i que es dirigeix cap "als seus enemics i adversaris".

Notícies relacionades

El debat que han precipitat les reaccions al crim de Lleó té lloc dues setmanes després de l'operació de la Guàrdia Civil contra una vintena de persones en diverses comunitats autònomes, acusades d'enaltiment del terrorisme a través de les xarxes socials. Des dels seus perfils a Twitter i Facebook, els detinguts animaven ETA a seguir cometent atemptats.