L'activitat parlamentària
El PSC fa un pas per desencallar la llei electoral
CiU es mostra oberta al diàleg per llimar alguns aspectes de la proposta
Els socialistes plantegen 7 circumscripcions i elecció directa de 58 diputats

Mas respon a Navarroen la sessió de controlal Parlament, ahir. /
Com va fer el dia que CiU i PSC van segellar el pacte per Barcelona World, el líder del PSC, Pere Navarro, va repetir ahir aquesta frase al Parlament dirigint-se al president, Artur Mas: «En els grans temes de país, com ha comprovat en les últimes setmanes, sempre podrà comptar amb el PSC per tirar endavant qüestions fonamentals. Quan vostè i jo parlem, Catalunya avança». Excepte ells dos i probablement els seus entorns, pocs més devien saber que Navarro no es referia només al macroprojecte d'oci. Llavors, el primer secretari dels socialistes ja li havia comunicat a Mas que tenia a punt la proposta de llei electoral que, en la reunió que van mantenir el 27 de març passat al Palau de la Generalitat, van acordar desencallar.
El compromís consistia en el fet que el PSC mogués fitxa amb un esborrany que la setmana que ve debatran els grups en la ponència que elabora una norma que acumula 35 anys de retard. En la cita Mas-Navarro, segons fonts socialistes, tots dos van coincidir en la necessitat que la nova llei es basi en un model de doble vot, a l'alemanya, en què els ciutadans elegeixin una part dels diputats de forma directa i la resta a través del vot a una llista de partit per demarcacions. Dos principis que conciten també bastant consens entre la majoria dels grups en la ponència. No obstant, l'escull radica en la concreció de les circumscripcions.
SET DEMARCACIONS / El PSC proposa 58 districtes uninominals, en què es convertirien en diputats de forma directa els candidats de la força més votada. Els 77 diputats restants se seguirien elegint mitjançant la llei d'Hondt, però les quatre províncies actuals desapareixerien per deixar pas a set demarcacions: Barcelona Ciutat; Àrea Metropolitana Est; Àrea Metropolitana Oest; Catalunya Central; Girona; Lleida, Pirineu i Aran, i Tarragona i Ebre. Per elevar la proporcionalitat, els socialistes plantegen que es realitzi un únic escrutini nacional i que a cada partit li corresponguin el mateix percentatge d'escons que de vots obtinguts. El repartiment inicial es faria basant-se en el recompte nacional, però el PSC proposa també un sistema per «compensar» tant aquelles forces amb pocs escons uninominals com els territoris amb menys pes: els escons sorgits de les llistes de partits s'assignarien per demarcacions. La fórmula, no obstant, no preestableix un nombre de diputats fix per a cada circumscripció.
Els socialistes defensen que amb aquest sistema s'augmenta lleugerament el grau de proporcionalitat i es blinda l'equilibri en la representativitat territorial, el principal cavall de batalla de CiU. Fonts de la federació nacionalista es van mostrar obertes a negociar la proposta, encara que creuen, d'entrada, que pràcticament no es guanya en proporcionalitat. A més a més, veuen amb reticència el recompte únic i estimen que Tarragona, Lleida i Girona podrien perdre entre sis i vuit diputats.
Per la seva part, fonts d'ICV-EUiA van prendre l'esborrany encara amb més escepticisme i li auguren poques possibilitats d'èxit. Els ecosocialistes, que són partidaris de circumscripció única, veuen «massa artificials» els districtes esbossats pel PSC, que trencarien, fins i tot, els límits de moltes comarques. La mateixa queixa apuntaven fonts d'ERC sobre la filigrana socialista que, segons el seu parer, només busca un benefici electoral i dissimular la seva forta crisi interna.
SENSE LLISTES DESBLOQUEJADES / Així doncs, el marge d'acord amb CiU dependrà, probablement, de la disponibilitat dels partits a negociar les fronteres i el nombre de districtes. La federació nacionalista ha plantejat en alguna ocasió fórmules que també consistien a trossejar Cata-
Notícies relacionadeslunya en una cinquantena de demarcacions, encara que la divisió era més gran a les comarques de l'interior (zona en què té més ganxo) que a l'àrea metropolitana, on els socialistes, històricament, han estat més forts. El PSC, per contra, proposa que la província de Barcelona es parteixi en quatre circumscripcions, mentre que els límits de les províncies de Lleida, Tarragona i Girona s'alterarien menys.
Així mateix, els socialistes volen neutralitzar el propòsit d'alguns grups de desbloquejar les llistes electorals i que els ciutadans puguin marcar candidats preferents a la papereta i, potser, canviar la prelació fixada per la direcció. Desitgen esquivar un mecanisme que, en ple cisma intern, podria sumar-los maldecaps si als electors se'ls acudís recolzar més candidats dels sectors crítics.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- TELEVISIÓ I MAS ¿Substitut? El pitjor possible
- Barcelona, protagonista La Central obre la seva nova llibreria a Consell de Cent
- Mundial de MotoGP Marc Márquez aconsegueix que els rivals el vegin imbatible
- La ronda francesa Sense Juan Ayuso no hi ha paradís al Tour
- Waterpolo Espanya s’ensorra davant Hongria i lluitarà pel bronze contra els EUA